Innehållsförteckning
Vad är normal bonitet?
Bonitet – skogens tillväxt I skogen pratar man om bonitet. Det är ett mått på hur mycket skogen växer per år i genomsnitt under en omloppstid – under ideala omständigheter. Medelboniteten i Götaland är 8,6 skogskubikmeter per hektar och år men i norra Norrland når den bara upp till 3 kubikmeter.
Hur många år tar det för en tall att växa upp?
Flera studier visar att det i genomsnitt tar 40–60 år för plantorna att nå 1,3 m höjd (brösthöjd) och ytterligare 20–50 år för att nå 5 cm diameter i brösthöjd.
Vad är bra Medelbonitet?
Om medelboniteten 7,5 m3sk/ha är ”bra” eller inte beror på var i landet skogsfastigheten är belägen. Eftersom klimatet är en avgörande faktor för boniteten (en växtplats förmåga att producera virke) så avtar den ju längre norrut man kommer, från ca 11 i Skåne till ca 3 i Norrbotten.
Vad är Bonitering?
uppskattning av växtplatsens förmåga att producera virke. Tidigare talade man om markens godhetsgrad. Fram till 1970-talet tillämpades allmänt systemet för bonitering enligt Tor Jonson från 1914.
Hur stor är avverkningen i förhållande till tillväxten i Sverige?
Tillväxten i skogen är större än avverkningen Tillväxten i de svenska skogarna är större än avverkningen. Den genomsnittliga årstillväxten ligger på drygt 120 miljoner skogskubikmeter.
När växer tallen?
I maj, juni sker blomningen, men först under andra sommaren mognar kottarna som blir ljusbruna och tre till åtta centimeter långa. Tallen står emot stormar väl, eftersom den har ett rotsystem som ofta består av en pålrot eller kraftigt snett nedåtriktade huvudrötter som går djupt ner i marken.
Hur växer granens rötter?
Tallens rot brukar betecknas som ett rotsystem med pålrot, vilket betyder att den har en eller flera grövre stabiliserande rötter som växer rakt nedåt under stubben. Betydelsen av tallens pålrot har emellanåt överdrivits och den blir knappast djupare än 1 m.
Vad är ett bra virkesförråd?
Medelboniteten i Sverige är 5,5 m3sk per hektar och år. Efter 80 år kan vi teoretiskt ha 440 m3sk per hektar.