Innehållsförteckning
- 1 Vad är Placeringskommun?
- 2 Vad menas med Vistelsekommun?
- 3 Vilket ansvar har kommunen för socialtjänsten?
- 4 Vad innebär förhandsbesked LSS?
- 5 Hur är ansvarsfördelningen för funktionshindrade fördelad mellan stat och kommun?
- 6 Vilka insatser har socialtjänsten?
- 7 Vilka grupper har kommunernas socialtjänst särskilt ansvar över?
Vad är Placeringskommun?
Vistelsekommunen har kvar ansvaret för vissa insatser, det gäller bland annat barnomsorg. Placeringskommunen ansvarar dock för de extra insatser som kan behövas för att barnet skall kunna delta i barnomsorgen. Placeringskommunens ansvar är däremot otydligare när det gäller eventuella extrainsatser i skolan.
Vad menas med Vistelsekommun?
Vistelsekommunen är den kommun där den enskilde befinner sig när han eller hon an- söker om stöd och hjälp eller det på annat sätt framkommer att personen behöver stöd och hjälp från kommunen. Grundprincipen om vistelsekommunens yttersta ansvar kvarstår.
Vilka insatser kan socialtjänsten erbjuda en enskild individ i behov av hjälp?
Socialtjänsten har också skyldighet att bedriva förebyggande och uppsökande verksamhet och på olika sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden i kommunen. Det kan till exempel handla om att erbjuda information till särskilt sårbara grupper och att ge stöd till enskilda individer.
Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver (2 kap. 1 § SoL), som omsorg, vård och service, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp och annat bistånd (3 kap. 1 § SoL). Socialnämnden är politiskt tillsatt och ansvarar för kommunens socialtjänst.
Vad innebär förhandsbesked LSS?
En person med funktionsnedsättning som vill flytta till en annan kommun har rätt att ansöka om förhandsbesked. Med detta menas att i förväg få besked om rätt till LSS-insatser i den kommun dit man vill flytta. En ansökan om förhandsbesked ska behandlas på samma villkor som för personer som redan bor i kommunen.
Vad innebär Bosättningskommun?
Med bosättningskommun avses den kommun där den enskilde är stadigvarande bosatt eller en annan kommun om den enskilde har starkast anknytning till den kommunen.
Hur är ansvarsfördelningen för funktionshindrade fördelad mellan stat och kommun?
Kommunens ansvar upp till 20 timmar Funktionsnedsattas behov av stöd och service tillgodoses i huvudsak av kommunen enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS ger förutom rätt till personlig assistans också rätt till nio andra insatser vilka kommunen alltså ansvarar för.
Socialtjänsten består av vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg (IFO). Varje kommun ansvarar för att detta sköts och att allt folk som bor i kommunen får den hjälp och det stöd som behövs.
Vad är socialtjänstens insatser?
Socialtjänsten är den myndighet som har det främsta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Ansvaret framgår av socialtjänstlagen. De insatser som socialtjänsten erbjuder våldsutsatta kvinnor varierar, men de flesta kommuner ger rådgivning, stödsamtal och ekonomiskt bistånd.
Socialtjänsten har ett särskilt utpekat ansvar för vissa grupper, nämligen barn och unga (5 kap. 1 § SoL), äldre människor (5 kap. 4–6 §§ SoL), människor med funktionsnedsättningar (5 kap. 7 och 8 §§ SoL), människor med missbrukspro- blem (5 kap.