Allmänning

Vad ar skattefrihet for gavor till anstallda?

Vad är skattefrihet för gåvor till anställda?

Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor är under vissa förutsättningar skattefria (11 kap. 14 § IL). Skatteverket anser att även uppdragstagare kan omfattas av reglerna om skattefrihet för gåvor till anställda.

När gäller tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren?

Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor.

Vad gäller skattefriheten för gåvor med undantag för pengar?

Skattefriheten gäller alla slag av gåvor med undantag för pengar (11 kap. 14 § andra stycket IL). Skatteverket anser att aktier, resor, restaurangbesök m.m., samt även vin eller sprit kan godtas.

Vilka gåvor är skattepliktiga?

Huvudregeln är att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga. Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. En sådan gåva är skattefri så länge gåvans värde, det vill säga marknadsvärdet inklusive moms, inte överstiger vissa beloppsgränser. Vilka beloppsgränser som gäller beror på vilken typ av gåva det är.

Vad innebär gåva till barn?

Gåva till barn. Vid gåva av fastighet eller vid gåva som innebär att minderåriga barn också får en skuld, revers, till sina föräldrar måste en god man förordnas av överförmyndaren, för att ta emot gåvan eller att givaren utser en särskild förvaltare, t ex en nära anhörig.

Har du rätt till skattereduktion för gåvor?

Det är bara privatpersoner som har rätt till skattereduktion för gåvor. Du måste fylla 18 år senast den 31 december det år du ger gåvan. Dessutom krävs det att du betalar skatt för alla dina inkomster i Sverige, oavsett vilket land inkomsterna kommer ifrån.

Hur mycket kan man få i gåvor till godkänd gåvomottagare?

Från 1 juli 2019 kan privatpersoner få upp till 1 500 kronor i skattereduktion när de ger gåvor till godkända gåvomottagare. Här kan du läsa om reglerna.

Share this post