Vad är skillnaden mellan osmos och diffusion?
Osmos är när lösningsmedlet diffunderar genom ett semipermeabelt membran som inte släpper igenom det lösta ämnen. Det som skiljer osmos från allmän diffusion av partiklar genom ett membran är att membranet siktar partiklarna efter storlek. Membranet har porer som släpper igenom enbart de små partiklarna.
Vad är Faciliterad diffusion?
Faciliterad diffusion gäller när ett ämne överförs från den ena sidan membranet till den andra längs en koncentrationsgradient och samtidigt får hjälp av ett transportprotein eller kanalprotein. Aktiv transport kräver energi.
Vad som innebär med att celler är Semipermeabelt?
Ett semipermeabelt membran (halvgenomsläppligt membran) är en hinna som är genomträngbar för vatten, men inte för större molekyler som är lösta i vätskan. Vissa semipermeabla membran släpper igenom mindre joner, medan andra inte gör det. Att ett membran är semipermeabelt gör att fenomenet osmos kan fungera.
Vad är en osmos?
Osmos är transporten av lösningsmedel som sker mellan två vätskor som har olika koncentrationer av ett upplöst ämne, och där transporten sker genom ett membran som bara släpper igenom lösningsmedlet, det vill säga vattnet.
Hur sker transport över cellmembran?
Cellmembranen består av fosfolipider vars lipofila sida sitter ihop, och dess hydrofila poler pekar utåt. Ämnen kommer in i och ut ur cellen på två olika sätt. Det ena görs möjligt genom proteiner som sitter inbäddade i cellmembranet och transporterar ämnen genom cellmembranet och kallas för aktiv transport.
Vilka ämnen kan diffundera?
Det andra sättet som rimligtvis kallas passiv transport gäller framförallt ämnen som vatten, syre och koldioxid. Dessa kan diffundera genom det semi-permeabla membranet av egen kraft.
Vad är en cellkärna?
Cellkärnan innehåller dina gener Cellkärnan innehåller arvsmassan, DNA. Delar av arvsmassan kallas för gener. Generna innehåller information om hur kroppen ska byggas upp och fungera. Det är generna som avgör hur du ser ut och bidrar till vilka egenskaper du har.
Vilka olika typer av celler finns det?
Det finns två grundläggande typer av celler: eukaryota och prokaryota. Prokaryota celler är vanligtvis encelliga organismer, medan eukaryota celler ofta är delar i en multicellulär organism.