Allmänning

Vad ar skillnaden mellan strejk och lockout?

Vad är skillnaden mellan strejk och lockout?

Strejk, blockad och lockout Konfliktens syfte är att sätta press på motparten, genom att exempelvis vägra utföra arbete eller övertidsarbete, det vill säga strejk eller övertidsblockad från arbetstagarnas sida, respektive lockout från arbetsgivarens sida. Vid strejk planerar Kommunal vilka som ska strejka, och när.

Får oorganiserade arbetstagare strejka?

Du som oorganiserad arbetstagare har ingen skyldighet att strejka, utan du kan välja att fortsätta arbeta som vanligt. Du har dock rätt att delta i strejken om du skulle vilja detta, en rättighet som går att härleda ur artikel 6.4 i Europeiska sociala stadgan.

Vad innebär strejkrätt?

Strejkrätt. Rätten att strejka står med i den svenska grundlagen. Det är alltså en rättighet i Sverige att få gå ut i strejk. Om det uppstår en konflikt på en arbetsplats kan de anställda och facket alltså välja att gå ut i strejk för att värna om sina rättigheter på arbetsplatsen.

Vilka stridsåtgärder kan arbetstagarna ta till?

De vanligaste stridsåtgärderna är arbetsinställelser, dvs. strejk och lockout. Av andra former kan nämnas blockad och bojkott. Såsom är vanligt i demokratiska stater upprätthålls i Sverige en princip om rätt för arbetsmarknadens parter att vidta fackliga stridsåtgärder om inte annat följer av lag eller avtal.

Vilka stridsåtgärder kan arbetsgivarna och arbetstagarna ta till vid konflikt?

Vilka typer av fackliga stridsåtgärder finns det?

  • Strejk. Den vanligaste stridsåtgärden är att utlysa strejk, där berörda medlemmar inte utför något arbete tills kravet har gått igenom.
  • Blockad. Facket förhindrar delar av arbetet på arbetsplatsen så att det inte kan utföras.
  • Bojkott.
  • Massuppsägning.
  • Sympatiåtgärder.

Får en arbetstagare själv strejka och vägra arbeta om hen anser att det är fel som arbetsgivaren gör?

Rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsreglerad. Av 2 kap. 14 § regeringsformen (RF) framgår att förening av arbetstagare, arbetsgivare samt förening av arbetsgivare, har rätt att vidta fackliga stridsåtgärder om inte annat följer av lag eller avtal.

Share this post