Allmänning

Vad ar slem i avforingen?

Vad är slem i avföringen?

En viss mängd slem i avföringen anses vara normalt eftersom slem förekommer naturligt i kroppen för att hålla inälvorna i bra trim och för att hjälpa tarmarna att fungera lättare. Ibland kan en person som har problem med förstoppning eller hemmorojder lägga märke till en ökad mängd slem.

Har du någon farlig orsak till slem i avföringen?

Svar: Det finns knappast någon farlig orsak till slem i avföringen utan andra symptom. Den vanligaste orsaken torde vara funktionella tarmbesvär av typ Colon Irritabile, men i sällsynta fall kan slembildning vara dominerande symtom vid tarminflammation eller någon sällsynt gång vid polyp i ändtarmen. Oftast har man då även andra symtom samtidigt.

Kan avföringen bli grå eller vit?

Grå eller vit avföring är ovanligt, men något som man ska ta på allvar. Om avföringen har blivit blek kan det nämligen vara ett tecken på gallvägssjukdom. I normala fall färgas avföring av ett ämne som heter bilirubin. Bilirubin utsöndras från levern via gallan till tarmen och ger bajset den mörka färgen.

Vad är vit avföring?

Grå/vit avföring. Grå eller vit avföring är ovanligt, men något som man ska ta på allvar. Om avföringen har blivit blek kan det nämligen vara ett tecken på gallvägssjukdom. I normala fall färgas avföring av ett ämne som heter bilirubin.

Varför är det mörkt blod i avföringen?

Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom .

Hur ser blodet på avföringen ut?

Blodet i eller på avföringen kan se olika ut: Det kan vara ljusrött, se färskt ut och vara utanpå avöringen. Det kan också komma blod på pappret när du torkar dig eller att du ser det i toaletten. Blodet kan vara mörkare och mer blandat i avföringen. Ett avföringsprov kan också visa att du har små mängder blod i bajset som inte syns.

Kan det komma blod i avföringen efter magsjuka?

Ibland kan det komma blod i avföringen efter en lång och intensiv magsjuka eller kraftiga tarminfektioner. Det beror på att slemhinnan i tarmen har blivit skör av infektionen. Mat kan göra bajset mörkare. Bajset kan bli mörkare av vissa matprodukter. Det kan vara rödbetor, blåbär eller blodpudding.

Varför har du för mycket slem i halsen?

Att ha för mycket slem i halsen är ett frekvent men ganska irriterande symptom, särskilt under hösten och vintersäsongen. Det är vanligtvis tillfälligt, men kan irritera luftvägarna kraftigt. Slemproduktion är dock en försvarsmekanism för vårt immunsystem. Det gör att vi kan skydda oss mot bakterier och andra mikroorganismer.

Vad beror på svart avföring?

Svart avföring beror ofta på en blödning från magsäck eller tjocktarm. Efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen blir blodet svart istället för rött. Om blödningen uppstår i magsäck eller tidig tolvfingertarm kan blodet mixas med magsafter och får då ofta en konsistens likt svart tjära.

Kan man få svart eller väldigt mörk avföring?

Svart eller väldigt mörk avföring kan man få om man till exempel äter järntabletter eller blodpudding. Men det kan också var ett tecken på att det är blod i avföringen. Om avföringen är mörkt kan det dessutom tyda på att blodet kommer högt uppifrån i mag-tarmkanalen.

Varför är avföringen svart eller ljusröd?

Avföringen är svart eller ljusröd – Melena. När avföringen är svart eller ljusröd kan något i mag- och tarmkanalen blöda. För det mesta är det inget allvarligare än hemorrojder, men det kan också bero på magsår eller grovtarmscancer, så var beredd att kontakta läkare. Även vissa läkemedel kan göra avföringen svart.

Kan man upptäcka blod i avföringen själv?

Blod i avföringen kan ha upptäckts av patienten själv, när personen ser klart rött eller mörkt rött blod i avföringen. Bblodet kan också påträffas utan att patienten själv har upptäckt det. Blod som inte syns, så kallat ockult blod, kan påvisas vid rutinundersökning av avföring som analyseras på läkarmottagningen.

Share this post