Allmänning

Vad ar tanken med kognitiv terapi?

Vad är tanken med kognitiv terapi?

Kognitiv terapi växte fram under 70-talet. Grunden i kognitiv terapi är att de tankar man har i hög grad påverkar vad man gör och hur man mår. Enkelt beskrivet går kognitiv terapi ut på att identifiera vilka tankemönster och tankesätt man har när man mår dåligt.

Vad är komplettering psykologi?

Vår hjärna använder sig av olika mekanismer som gör att viss information från omvärlden sorteras bort (filtrering) medan annan utebliven information läggs till (komplettering).

Vad menas med Övergeneralisering?

Övergeneralisering är den förvrängning som vi gör då vi tar enstaka händelser och sedan drar allmänna slutsatser utifrån dessa. Man skulle kunna dra den allmänna slutsatsen Hon är en dålig mamma efter att ha åkt tåg med en kvinna vars barn väsnats under resan.

Vad är Livsregler KBT?

Livsregler är principer eller rättesnören som man sällan har anledning att ifrågasätta.

  • Tyvärr kan livsregler också ställa till det för oss och bidra till ökad stress.
  • Om man bryter mot sina egna regler för hur man får bete sig är det vanligt att man kommer i kontakt med känslor av skuld och skam.
  • Vad menas med en Attribueringsstil?

    Hur man förklarar något som har hänt kommer att styra hur man reagerar. Precis som med andra tankar bildar våra attribueringar ett mönster som kallas attribueringsstil.

    Vad är det värsta som kan hända KBT?

    Lär dig att våga föreställa dig det absolut värsta scenariot du kan komma på, utan att försöka lugna dig själv. 3. Acceptans och exponering. Träna på att tänka ”det får gå som det går” och utsätt dig medvetet för situationer som du oroar dig för.

    Vad är negativa grundantaganden?

    Om du har negativa grundantaganden kan du vara mer sårbar för att exempelvis utveckla en depression, men grundantaganden är inte något fast eller statiskt utan förändras under hela livet. Du kan alltså börja ditt liv med mycket negativa grundantaganden om världen och gradvis förändra dem till att bli mer positiva.

    Share this post