Allmänning

Vad ar vard som inte kan ansta?

Vad är vård som inte kan anstå?

Vad som ingår i Vård som inte kan anstå kan sammanfattas enligt följande: akut vård och behandling (omedelbar vård) vård och behandling av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten. vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd.

Vad har papperslösa personer för rättigheter?

Vuxna papperslösa har samma rätt till hälso- och sjukvård som vuxna asylsökande. Detta innefattar vård som inte kan anstå, inklusive tandvård, mödrahälsovård – till exempel graviditetskontroller – preventivmedelsrådgivning, vård vid abort och en hälsoundersökning.

Vad gäller för patienter som söker vård och saknar ID handling exempelvis papperslösa flyktingar har du som sjuksköterska rätt att neka vård till dessa patienter?

Är du vuxen och söker asyl ska du få sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Det gäller även dig som är i Sverige utan tillstånd. Är du under 18 år ska du erbjudas hälso- och sjukvård och tandvård på samma villkor som alla andra barn som bor i regionen.

Har flyktingar rätt till sjukvård?

Du som ansöker om asyl i Sverige har rätt till akut sjuk- och tandvård och vård som inte kan vänta. I Sverige drivs den offentliga hälso- och sjukvården av regioner. De finns över hela landet.

Vad har papperslösa för rättigheter i Sverige?

Sedan juli 2013 har papperslösa barn rätt att gå i skolan. Alla barn mellan 6 och 18 år har nu laglig rätt till skolgång, även om papperslösa barn inte omfattas av skolplikten. Skola och socialnämnd har numera ingen underrättelseskyldighet att meddela polismyndighet när det gäller papperslösa familjer.

Har invandrare fri sjukvård?

Alla asylsökande och papperslösa har rätt till vård som inte kan anstå. Personer som uppehåller sig i Sverige utan uppehållstillstånd har även rätt till akut sjuk- och tandvård, mödrahälsovård, vård vid abort och graviditet, preventivmedelsrådgivning och vård i samband med smittsam sjukdom.

Kan vårdpersonal neka att vårda någon av kulturella skäl?

Vårdpersonalen måste själva aktivt söka kulturkunskap för att på ett bättre sätt kunna vårda personer med annan kulturell bakgrund samt att det från arbetsgivarens sida möjliggörs att de kan utbilda sig i kulturkompetens och därmed öka personcentreringen.

Vilka behov ställs på vården utifrån olika kulturer?

Enligt Samarasinghe (2010) är det viktigt att sjuksköterskor är medvetna om sina egna fördomar. Detta för att möten med människor från andra kulturer ska leda till en ömsesidig respekt och förståelse. Ett viktigt redskap i mötet med människor med annan kulturell bakgrund är kunskapen om andra kulturer (Hanssen, 2007).

Share this post