Innehållsförteckning
Vad betyder anlöpa stål?
Anlöpning av härdat stål är en process som används för att öka materialets tänjbarhet och sänka dess hårdhet.
Hur fungerar härdning?
När stål hettas upp sker en kemisk reaktion där järn- och kolatomerna vid en viss temperatur bildar en ny molekylstruktur som kallas austenit. Får stålet svalna långsamt återtar det sin ursprungliga struktur; ferrit.
Vad är anlöpning och varför anlöper man en kniv?
Anlöpning. Vid anlöpning värmer du upp stålet i låg temperatur i ca 2 timmar i syfte att ta bort spänningar och sprödhet samt minska hårdheten och öka segheten. Detta gör du direkt efter att du härdat stålet eller i anslutning till det och utförs gärna två gånger.
Vad används Sätthärdning till?
Skyddad härdning En värmebehandling i skyddsgas som används för att uppnå hög hårdhet/hållfasthet för stål, och som utgörs av austenitisering, kylning och anlöpning för att bibehålla en anlöpt martensit- eller bainitstruktur.
Vad är syftet med att Glödga stål i produktion av rostfritt stål?
Huvudsyftet med glödgning är att minska hårdheten, öka plasticiteten och även avlägsna inre spänningar. Processen går till så att man börjar med att hetta upp materialet till en bestämd temperatur. Utifrån vald temperatur kan du sen antingen bearbeta, förändra eller förfina ett materials struktur.
Vad är normalisering material?
Normalisering är en värmebehandlingsprocess som ger materialet en jämnare kornstorlek vilket leder till högre brottgräns, sträckgräns och en mer förutsägbar mikrostruktur.
Hur härdar man rostfritt stål?
man värmer då upp stålet till ca 700-760 grader och kyler det långsamt. Normalisering utförs för att göra ett grovkornigt stål mer finkornigt vilket gör det mer hållfast. Man värmer då upp stålet till ca 800-920 grader och kyler den långsamt ner i luft. Kan upprepas upp till tre gånger.
Varför anlöper man?
En värmebehandling i skyddsgas som används för att uppnå hög hårdhet/hållfasthet för stål, och som utgörs av austenitisering, kylning och anlöpning för att bibehålla en anlöpt martensit- eller bainitstruktur.