Innehållsförteckning
Vad betyder bindande anbud?
Anbud är bindande för anbudsgivaren enligt löftesprincipen. Ett anbud är inte bindande i all evighet, utan måste besvaras inom viss tid (acceptfrist). Acceptfristen kan anges i anbudet, 2 § AvtL.
Kan man återkalla ett anbud?
Ett anbud kan återkallas om återkallelsen kommer mottagaren till handa (når mottagaren) innan mottagaren tagit del av det ursprungliga meddelandet (7 § avtalslagen). Uttrycket ”når” (”kommer till handa”) innebär att postdistributören, budet eller en internet provider har gjort sitt; meddelandet har kommit fram.
Kan en felräkning i ett anbud medföra att det inte är bindande?
I detta fallet föreligger ett förklaringsmisstag, fel pris har angetts i anbudet, och anbudsgivaren (säljaren) är inte bunden av avtalet om du är i ond tro, dvs ex kände till eller rimligen borde känt till att priset inte var marknadsmässigt (32 § första stycket avtL).
När blir anbudsgivaren bunden?
Vid muntliga anbud gäller inte löftesprincipen. Anbudsgivaren är bara bunden av sitt anbud om han får ett omedelbart svar på sitt muntliga anbud. Man kan avtala om en acceptfrist i anslutning till det muntliga anbudet och då gäller att anbudsgivaren är bunden av anbudet under fristen enligt huvudregeln.
Vad stadgas om återkallelse av anbud?
Återkallelse av anbud regleras först och främst i 7§ Avtalslagen, här stadgas att man kan återkalla ett anbud om mottagaren inte hunnit ta del av anbudet eller om återkallelsen sker samtidigt som mottagaren tar del av anbudet.
Är man bunden av en offert?
När man lämnar ett anbud vilket ni har gjort i och med att ni har skickat en offert är man bunden av det genom den s.k. löftesprincipen. Löftesprincipen gäller bara skriftliga anbud och alltså inte muntliga.
Vad gäller vid sen accept?
En sen accept anses som ett nytt anbud. Den som skickat en sen accept är då bunden av innehållet i detta nya anbud om mottagaren svarar i tid.