Innehållsförteckning
Vad dra ut var ur sår?
Blodkärlen vidgas och vita blodkroppar strömmar till såret för att skydda den skadade vävnaden. Då blir huden röd, öm och svullen. Inom några dagar eller veckor bildas nya hudceller och blodkärl som reparerar huden och slemhinnan – läkningsprocessen tar olika lång tid beroende på den ursprungliga skadan.
När använder man plåster?
Plåster används bland annat mot smärta, kärlkramp och åksjuka. Plåster kan även användas vid rökavvänjning eller som hormontillskott. Det finns också plåster som bedövar inför ett blodprov. Många plåster är så kallade depåplåster, som avger det verksamma ämnet i jämn takt under en viss tid.
Vad gör man åt infekterat sår?
Systemisk antibiotikabehandling och/eller lokalbehandling med polyhexanide (PHMB), silverförband, honungspreparat eller förband med jod vid kliniska tecken till sårinfektion exempelvis rodnad, svullnad, smärta, ökad sårsekretion i omgivande hud. Hydrofobt förband kan minska svamp-och bakterieväxt i såren.
Vad är Hypergranulation?
Svallkött/hypergranulation Överdriven röd granulationsvävnad kan ibland uppstå. Den höga svulstiga vävnaden måste komma i nivå med omkringliggande hud för att inte fördröja sårläkning. Åtgärd: I första hand rullad kompress över förbandet för att ge ökat tryck över hypergranulationen.
Varför blir det var i ett sår?
Det finns alltid en risk att ett sår blir infekterat. Då blir huden runt såret röd och svullen och såret gör mer ont än tidigare. Det kan också börja vätska ur såret, det kan synas lite var och lukta illa.
Var i sår efter operation?
Kontakta en vårdcentral om du tror att ett sår har infekterats eller att en bit av tråden blivit kvar. Ibland räcker det att göra rent såret ordentligt, men du kan också behöva antibiotika. Det kan också vara så att såret måste öppnas igen för att tömmas på var.