Allmänning

Vad finns det for attityder till dialekter?

Vad finns det för attityder till dialekter?

Även privata erfarenheter kan påverka våra attityder. Vi kan förknippa en dialekt med en enskild individ, och vår attityd till dialekten blir då densamma som till personen som talar den. Är din bästa vän skåning får du troligen positiva vibrationer av andra som talar samma dialekt. Fördomar är många gånger omedvetna.

Vad symboliserar dialekter?

En dialekt är en variant av ett språk som talas inom ett avgränsat geografiskt område. I dagligt tal använder man ofta begreppet dialekt som en motsats till föreställningen om ett standard- språk (riksspråk) som är helt utan lokala språkdrag. Lokal/traditionell dialekt skiljer sig mest från standardspråket.

Hur ser svenskarnas attityder gentemot dialekter ut?

Attityderna gäller både den allmänna synen på dialekt men också mer specifikt när det kommer till undervisningssituationer. Det generella resultatet visar att attityderna till dialekt i allmänhet är övervägande positiv.

Vilka dialekter uppfattas som positiva?

Ingen forskning – Allmänt kan man säga att dialekterna som talas i västra och norra Sverige är svenskarna mest positiva till. De mest negativa attityderna har vi till dialekter som talas i södra och östra Sverige, säger Jenny Öqvist.

Det här innebär att man i regel har sämre attityder till de sydöstligt belägna dialekterna, alltså från Stockholm och nedåt (förutom gotländska) och att dialekterna norr om Stockholm och Göteborg, enligt nedanstående figur, (och gotländska) inte förknippas med lika mycket status och negativa attityder (Andersson 1985.

Vilka attityder finns det kring språk kopplat till social bakgrund där du bor?

Utgå från personliga kunskaper och erfarenheter. Människor är sociala varelser och för att skapa gemenskap i den sociala gruppen använder vi språket. Denna anpassning av språket för att gynna gruppen kallas för sociolekt. Sociolekt är alltså ett exempel på språkliga variation som utmärker en social grupp.

Share this post