Allmänning

Vad finns det for olika uppehallstillstand?

Vad finns det för olika uppehållstillstånd?

Uppehållstillstånd kan ges genom familjeanknytning eller besök, för arbete eller studier samt till egna företagare. Asylsökande kan få uppehållstillstånd genom fem skäl: konventionsflykting, alternativt skyddsbehövande, skyddsbehövande i övrigt, synnerligen ömmande omständigheter eller som kvotflykting.

Vad krävs för att få permanent uppehållstillstånd?

För att få permanent uppehållstillstånd krävs i regel att man har varit, och fortfarande är, folkbokförd i Sverige sedan minst två år.

Hur länge gäller ett uppehållstillstånd för besök i Sverige?

Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år, men oftast högst sex månader. En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstånd, men kan behöva ett visum. Ett visum är ett tillstånd för att tillfälligt resa in och vara i ett land under högst 90 dagar.

Vad är uppehållsrätt?

De heter uppehållstillstånd respektive uppehållsrätt. Uppehållsrätt gäller EU-medborgare och så kallade varaktigt bosatta i andra EU-länder. Det finns flera kriterier som måste vara uppfyllda för att man ska anses ha uppehållsrätt. Är kriterierna uppfyllda har man uppehållsrätt per automatik.

Vad är uppehållstillstånd för att söka asyl i Sverige?

Uppe­hålls­till­stånd för att söka skydd (asyl) En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Den som söker asyl lämnar sin ansökan till gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter.

Olika skäl för uppehållstillstånd

  • Uppehållstillstånd som familjemedlem till någon i Sverige.
  • Uppehållstillstånd som arbetstagare och egen företagare.
  • Uppehållstillstånd som gäststudent.
  • Uppehållstillstånd för att söka skydd (asyl)
  • Uppehållstillstånd för besök – eller visum.
  • EU-medborgare behöver inte söka uppehållstillstånd.

På vilka olika grunder beviljas uppehållstillstånd i Sverige?

Share this post