Allmänning

Vad finns det risker med el?

Vad finns det risker med el?

Vid arbete med elektrisk ström finns risken att utsättas för strömgenomgång eller ljusbåge. Det är inte bara vid högspänning (>1 000V) som livsfaran är överhängande utan även vid lågspänning.

Vem är skyldig att förvissa sig om att de inblandade i ett elarbete har fått den kunskap och information om vad som gäller för dem under arbetet?

Om det inte görs så ska arbetsgivaren förvissa sig om att arbetstagaren har den kunskap som behövs. En arbetsplatsintroduktion bör också beskriva det systematiska arbetsmiljöarbetet, till exempel vem arbetstagaren ska vända sig till med arbetsmiljöfrågor.

Vad är den vanligaste orsaken till elolyckor på arbetsplatser?

91 procent av elolyckorna 2020 orsakades av strömgenomgång vilket fortfarande är den vanligaste typen av elolycka. I 76 procent av fallen orsakas elolyckor bland elyrkespersoner av ett felbeteende vid arbete. För att få ner antalet tillbud och elolyckor behöver företagen bli bättre på att följa regler och rutiner.

Vilka olyckor kan elektricitet orsaka?

Ström skadar kroppen direkt

  • Strömmen påverkar hjärtats arbete och kan göra att hjärtat slutar att slå.
  • Strömmen gör att musklerna får kramp.
  • Strömmen kan göra att du får brännskador inuti kroppen, till exempel i nerverna, blodkärlen, hjärtat och bindväven.

Hur kan Ljusbågsolyckor uppstå?

Luftens gaser bryts ned och joniseras till ett plasma som når temperaturer på >4 000 °C [6]. Vid ljusbågsolyckor uppstår ofta brännskador i huden hos de personer som stått i närheten av det snabbt expanderade plasmat [6].

Vem eller vilka ska delta i riskhanteringen inför ett arbete?

Riskhantering som genomförs av arbetsgivare vid planering av arbete eller skötselåtgärd. Risk-P ska utföras skriftligt eller enligt arbetsgivarens anvisning och i förekommande fall bifogas arbetsbegäran. Riskhantering som genomförs av elsäkerhetsledare på arbetsplatsen innan arbete eller skötselåtgärd påbörjas.

Hur skyddar man sig från elolyckor?

Om någon har skadats av en nedfallen ledning: • Tänk på din egen säkerhet – undvik att gå nära ledningen! Försäkra dig om att strömmen är frånkopplad innan du rör den skadade. Om du inte kan försäkra dig om att det är strömlöst – ring 112 och invänta hjälp. Vid alla arbeten på höjd finns risk för fallolyckor.

Share this post