Allmänning

Vad galler vid Cykelpassager?

Vad gäller vid Cykelpassager?

på en cykelpassage har du väjningsplikt. och ska passera en obevakad cykelpassage, ska du köra med låg hastighet och ge cyklande och mopedister (klass II), som är ute på eller just ska ut på cykel- passagen, tillfälle att passera.

Vad är det för skillnad på cykelpassage och cykelöverfart?

En cykelöverfart är en korsning för cyklister där bilisterna har väjningsplikt mot cyklisten. Den är också hastighetssäkrad och har en skylt med en cykel som liknar skylten för övergångställen. En cykelpassage är också en korsning för cyklister men bilisterna har inte väjningsplikt mot cyklisten.

Hur ser cykelöverfart ut?

Cykelöverfart: Bilister har väjningsplikt Även cyklister och mopedister ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten när de ska färdas ut på en cykelöverfart. En cykelöverfart måste märkas ut med en kombination av vägmarkeringarna M16, M14 samt vägmärket B8.

Vem har företräde cykel eller bil?

Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten. Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Har cyklar företräde på cykelpassage?

Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare på vägen anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen. Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg. Det gäller även om det finns en obevakad cykelpassage.

När måste man stanna för cyklister?

Ja, eftersom du som cyklist är fordonsförare. Det innebär att du är skyldig att stanna vid stopplinje eller, om stopplinje saknas, omedelbart innan du kör in på den korsande vägen. Dessutom har du väjningsplikt mot alla fordon på denna.

Vem har väjningsplikt vid övergångsställe?

Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går. Men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående.

Share this post