Innehållsförteckning
Vad gör en service elektriker?
Som servicetekniker arbetar man med nyinstallation, ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar för privatpersoner, på kontor och industrier. Man gör ofta även mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.
Vad kan man utbilda sig efter elektriker?
Efter yrkesutbildning till elektriker kan det för vissa vara aktuellt att läsa vidare på högskola eller universitet. Exempelvis till ingenjör. Utbildningarna inom eltekniska ämnen på högskola och universitet varierar från år till år.
Hur blir man Installationselektriker?
För att utbilda dig till elektriker bör du välja El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik på gymnasiet. Det är ett yrkesförberedande program och du kommer att kunna arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet. Om du vill vidareutbilda dig efter gymnasiet är detta fullt möjligt.
Hur vet man om en elektrikern är behörig?
El. Elsäkerhetsverket är myndigheten som genom föreskrifter fastställer kraven när det gäller elinstallatörer och hur elektriska starkströmsanläggningar ska vara utförda. På webbplatsen kan du söka på din installatörs personnummer för att se om hen har behörighet.
Hur vet man att en elektrikern är behörig?
Så om du vill säkert veta att elektrikern är behörig så kan du enkelt fråga om det på Elsäkerhetsverket. De har all information om vilka som är utbildade och auktoriserade elektriker. Även de som har utbildning från något land utanför Sverige, kan också få auktorisation av Elsäkerhetsverket.
Hur mycket tjänar en service elektriker?
Den genomsnittliga lönen för en serviceelektriker ligger på 33300 kr. En ökning på ungefär 10 000 kr de senaste 15 åren. Spana in de senaste årens löneutveckling i tabellen nedan.
Hur mycket tjänar en elektriker efter gymnasiet?
En lärling ska ha som lägst lön de första 720 timmarna 14 554 kr/månad och sedan 16 855 kr/månad till lärlingstidens slut, normalt 1600 timmar. Där efter ökar lägsta lönen efter hur många år i yrket du har, från 18 236 kr/månad till 25 705 kr/månad när du går in i 3:e året i yrket (från 2019-05-01).