Vad gör en specialist?
Att vara specialist är ett väldigt brett begrepp som kan handla om vård, IT, ekonomi eller vilken bransch som helst. Men oavsett arbetsområde gör du att du sticker ut genom att specialisera dig och får någonting extra att erbjuda, och det efterfrågas allt mer i dag.
Är allmänläkare specialister?
Den som är specialist i allmänmedicin kallas allmänläkare. De flesta allmänläkare arbetar med att ta hand om patienter på vårdcentraler, hälsocentraler och andra läkarmottagningar inom primärvården. De sköter ofta läkarinsatserna på barnavårdscentraler och äldreboenden.
Hur mycket tjänar en specialistsjuksköterska?
För en Anestesisjuksköterska är den genomsnittliga månadslönen 42 300 kr per månad. Inom den kommunala sektorn ligger lönen på 42 000 kr och inom den privata sektorn 44 800 kr. För närvarande är det 2020 års lönestatistik som visas. Genomsnittslönen ökade med 1 800 kr (4,44%) från 2019 till 2020.
Vad är skillnaden på överläkare och läkare?
Överläkare är en tjänstetitel för en tjänst som innebär ett ledningsansvar. Efter läkarprogrammet kan man endast jobba som underläkare. Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst).
Vad tjänar en överläkare i psykiatri?
Medianlönen år 2020 för en AT-läkare var 33 500 kronor per månad, för en ST-läkare 46 000 kronor per månad. För färdiga specialistläkare var medianlönen 66 000 kronor per månad och för överläkare var den 78 900 kronor per månad.
Hur blir man specialist?
För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation.