Innehållsförteckning
Vad gör nämnden i kommunen?
Det här gör nämnderna Ansvarar för den löpande verksamheten inom kommunen. förbereder ärenden som ska beslutas av fullmäktige. Genomför beslut som fattas i fullmäktige.
Vad är det för skillnad på nämnd och förvaltning?
I en kommun finns nämnder och förvaltningar. Nämnden är den politiska ledningen för ett speciellt kommunalt område, till exempel skola, miljö eller kultur. Under varje nämnd finns en förvaltning bestående av tjänstepersoner som arbetar efter de beslut som nämnden fattat.
Vilka sitter i en nämnd?
Vilka sitter i en nämnd? Nämnden består av (ordinarie) ledamöter och ersättare. Tre av nämndens ledamöter har av fullmäktige utsetts till presidiet: ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande.
Hur får kommunen in pengar till sin verksamhet?
Kommunalskatt. Kommunernas största inkomstkälla är kommunalskatten. Det är den skatt på arbetsinkomster (lön, pension, sjukersättning och så vidare) som medborgarna betalar varje månad. Det är kommunfullmäktige i varje kommun som bestämmer skattesatsen, det vill säga den procentsats som skatten tas ut med.
Vad gör de politiker som är med i en nämnd?
Ansvar som ledamot i nämnd Varje ledamot har också ett enskilt ansvar att delta i arbetet, följa mål, beslut och föreskrifter och inte agera utanför uppdragets förutsättningar och ramar. Film behandlar uppdraget och ansvaret som en ledamot i en kommunal nämnd, styrelse eller beredning har.
Är en nämnd en myndighet?
Myndighet. En myndighet är ett organ som är vald av en församling som är tillsatt genom allmänna val. För kommunal verksamhet är det kommunfullmäktige som utser ledamöter i nämnderna och styrelserna. Varje nämnd och styrelse är en myndighet.
Hur blir man ledamot i en nämnd?
Val av ledamöter och ersättare För att sitta i kommunstyrelsen eller andra nämnder krävs att en person är över 18 år och är folkbokförd i kommunen eller regionen. Men det krävs inte att man kandiderat till valet av fullmäktige.