Allmänning

Vad hander med blodet efter blodgivning?

Vad händer med blodet efter blodgivning?

Efter blodgivningen skickas blodpåsen till laboratoriet där den centrifugeras. Detta görs för att blodet ska delas upp i olika blodkomponenter; röda blodkroppar, plasma, trombocyter och vita blodkroppar. Efter centrifugeringen har blodet lagt sig i olika skikt.

Vi kontrollerar ditt blodvärde vid varje blodgivning. En frisk människa bildar nytt blod hela tiden. Vad används blodet till? Blodet används till både barn och vuxna vid behandling av kroniska sjukdomar och cancer, vid operationer, olyckor och förlossningar med mera.

Hur mår man efter blodtappning?

Efter blodgivningen De flesta känner inte av någonting. När du ger blod ska du må bra och känna dig utvilad. Det är viktigt att dricka vätska både innan och efter blodgivningen för att fortsätta må bra. När du har gett blod ska du ta det lugnt en stund efteråt.

Hur går blodtappning till?

En sjuksköterska eller någon annan vårdpersonal för in en nål i ett blodkärl i ena armvecket. Nålen sitter kvar i ungefär tio minuter. Nålen är kopplad till en plastslang som leder ut blodet till en uppsamlingspåse. Besöket på blodcentralen eller i blodbussen tar ungefär 30 minuter.

Hur förvaras blodpåsar?

Röda blodkroppar (erytrocyter) kan lagras i högst 42 dygn (6 veckor). De förvaras i kylskåp med en temperatur på +2–+6 grader. Trombocyter (blodplättar) måste användas inom fem till sju dygn och förvaras i rumstemperatur i rörelse på ett vaggande hyllplan.

Hur lång tid tar det att återhämta sig efter blodgivning?

Vätskebalansen är i regel återställd inom ett dygn efter blodgivningen. Om du tävlar i någon idrott är det bättre att ge blod efter tävlingstillfället i stället för precis innan. Detta då det tar 2-4 veckor för kroppen att helt återhämta sig i syrebärande röda blodkroppar.

Kan man dricka alkohol efter blodgivning?

Alkohol. Då man ger blod får det inte finnas alkohol i blodet, för alkoholen överförs i blodprodukten och kan vara till skada för patienten. Om man är påverkad av alkohol (berusad eller har ”baksmälla”) kan man således inte ge blod.

Vad är B Epk?

Erytrocyter, EPK Ingår i analysen blodstatus. Beräknar antalet röda blodkroppar (erytrocyter) i blodets volym. Erytrocyternas uppgift är att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och gör detta med hjälp av hemoglobinet. Värdena på B-EPK och B-Hb (hemoglobin) följer vanligtvis varandra.

Hur mycket är det i en påse blod?

En enhet innehåller ca 300 mL. Delade trombocyter kan beställas, de innehåller ca 100 mL.

Kan blod frysas?

Särskilt tillverkade erytrocyter kan även förvaras frysta under lång tid. Flytande plasma förvaras i kyla +2o till +6oC i upp till två veckor. Färskfryst plasma är plasma som fryses in efter tappning. Den är hållbar i tre månader i frysförvaring vid -18oC till -25oC respektive tre år vid -25oC eller lägre temperatur.

Hur mycket blod i blodpåse?

Röda blodkroppar till en av påsarna, trombocyter och plasma till två andra. Vita blodkroppar filtreras bort. Detta innebär att dina 4,5 dl blod kan hjälpa upp till tre patienter som var och en får den blodkomponent hen behöver.

Hur mycket blod kan man förlora innan det är farligt?

Vid en blodförlust av 10-20 % av den totala blodvolymen reagerar kroppen – personen blir ofta blek och pulsen ökar. En blodförlust av 30 % av den totala blodvolymen kan innebära ett livshotande tillstånd.

Share this post