Vad händer med Blodpåsen?
Efter blodgivningen skickas blodpåsen till laboratoriet där den centrifugeras. Detta görs för att blodet ska delas upp i olika blodkomponenter; röda blodkroppar, plasma, trombocyter och vita blodkroppar. Efter centrifugeringen har blodet lagt sig i olika skikt.
Varför lämna blod?
Genom att ge blod bidrar du till att rädda liv. Blod behövs till exempel vid cancerbehandlingar, förlossningar, operationer och olyckor. Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, utan bara ges, från människa till människa.
Vilka uppgifter har blod i kroppen?
Blodet har många viktiga uppgifter i kroppen, bland annat följande: Blodet transporterar syre från lungorna till kroppens celler, och koldioxid från cellerna till lungorna. Blodet transporterar näringsämnen och avfall till och från cellerna. Blodet deltar i immunförsvaret.
Vad är blodgrupperna AB och B?
Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga. I många länder används bokstaven O i stället för siffran noll. O står för det tyska ordet ohne, som betyder utan. Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener.
Vad är vita blodplättar?
Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och läker skador. Blodplättar gör att blodet levrar sig när du har fått en skada. Blodplättar kallas också trombocyter. De olika blodkropparna bildas i den röda benmärgen som hos vuxna finns i bröstbenet, höftbenskammarna, skallbenet, kotorna och rörbenens ändar.
Hur mycket blod innehåller en vuxen person?
Blodet transporterar syre, hormoner, näringsämnen, avfallsprodukter, salter och värme. Blodet består av olika typer av blodkroppar och en vätska som kallas blodplasma. En vuxen persons kropp innehåller ungefär fem liter blod.