Vad händer om man äta godis när man har diabetes?
Sockerfri choklad och sockerfritt godis innehåller sockeralkoholer som inte är bra för personer med diabetes. De påverkar blodsockret och kan ge diarré. Köp hellre vanligt godis – och ät det en gång i veckan. Anpassa doserna av insulin eller läkemedel efter intaget.
Varför får diabetiker inte äta socker?
“Om du har diabetes, får du inte äta socker.” Som diabetiker har du säkert stött på denna myt många gånger. Förr trodde man nämligen att diabetiker inte tålde socker alls, men numera vet vi att diabetiker kan äta godis, choklad och tårta i små mängder.*
Varför får diabetiker inte äta godis?
Det är en myt att diabetiker inte får äta godis, dricka ett glas vin eller njuta av en bit tårta. Men det gäller att göra det med måtta och se till att dosera sitt insulin på rätt sätt. “Om du har diabetes, får du inte äta socker.”.
Kan du dricka vin eller öl om du har diabetes?
Du som har diabetes har lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar om du dricker måttliga mängder alkohol. Det går alltså att dricka lite vin eller öl till maten även om du har diabetes, men det är viktigt att du inte dricker alkohol på fastande mage eller i för stora mängder.
Vilka Koster har god effekt vid typ-2 diabetes?
Koster som har setts ge god effekt vid typ-2 diabetes är traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, ”medelhavskost” och traditionell diabeteskost med lågt GI*. Traditionell diabeteskost är baserad på svenska livsmedelsverkets kostråd som även riktar sig till hela befolkningen.
Får man diabetes om man äter mycket godis?
Så svaret är: Du kan äta godis, men du behöver ta insulin till. Däremot, kan personer som inte har typ 1-diabetes äta stora mängder godis utan direkta konsekvenser. De långsiktiga konsekvenserna av ett stort godisintag är dock de samma, som exempelvis övervikt och typ 2-diabetes.