Allmänning

Vad heter Lagringsformen av kolhydrater?

Vad heter Lagringsformen av kolhydrater?

Vad heter kroppens lagringsform av kolhydrat och var i kroppen lagras det: Glykogen finns i skelettmuskelceller samt i levern. Glukos lagras i levern och skelett muskelaturen i form av glykogen, är en polysackarid som människan och de flesta djur använder för att lagra kolhydrater ungefär som växter använder stärkelse.

Vilka celltyper kan lagra glukos som glykogen?

Glykogen (eller leverstärkelse) är en polysackarid som människan, och de flesta djur, använder för att lagra kolhydrater, ungefär som växter använder stärkelse. Glykogen finns i skelettmuskelceller samt i levern (cirka 10 % av leverns vikt). När kroppen behöver energi kan den spjälka glykogen så att det bildas glukos.

Hur sönderdelas stärkelse?

Stärkelse kan brytas ned till glukosenheter igen med hjälp av enzymet amylas. Mellanprodukten i den reaktionen är maltos. Glukosresterna är (liksom i maltos) bundna med så kallad α-bindning, till skillnad från cellulosa (och cellobios) som har β-bindning.

Hur sönderdelas stärkelse i kroppen?

I synnerhet nedbrytningen av stärkelse och polysackarider består av flera skeden, där flera olika enzymer sönderdelar kolhydraterna i mindre beståndsdelar. Dessa omvandlas ytterligare för att slutligen tas upp i blodet och transporteras ut i kroppen som monosackarider.

Hur kommer det sig att levern kan frisätta glukos men inte skelettmuskulaturen?

I levern finns glukos-6-fosfatas som kan bryta ner glykogen till glukos. Glukoset kan transporteras ut i blodet och där användas för att upprätthålla blodglukos-nivån. I skelettmuskulaturen finns inte enzymet glukos-6-fosfatas. Därför kan inte glukos-6-fosfat omvandlas till glukos och ta sig ut i blodet.

Finns det en gräns för hur mycket glykogen en cell kan lagra?

Sammanfattning. En genomsnittsperson kan lagra mellan 500 och 700 gram glykogen i musklerna och runt 100 gram i levern. Är du storvuxen med mer muskelmassa än normalt eller vältränad ökar din förmåga att lagra glykogen i muskulaturen.

Share this post