Innehållsförteckning
Vad innebär besittningsskydd?
Besittningsskydd. I regel har hyresgästen rätt att bo kvar om hyresvärden säger upp avtalet. Det kallas besittningsskydd. Besittningsskydd innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Men det finns situationer då besittningsskyddet kan brytas.
När får du besittningsskydd för egen bostad?
Du som hyr fritidshus får besittningsskydd först när uthyrningen har pågått längre än nio månader i följd. Du hyr bostadsrätt eller villa När du hyr bostadsrätt eller villa i andra hand har du inte besittningsskydd. Detta är enligt lagen om uthyrning av egen bostad (ibland även kallad privatuthyrningslagen).
När uppstår det indirekta besittningsskyddet?
Det indirekta besittningsskyddet uppstår först efter nio månaders hyrestid. En uppsägning efter två månader är alltså laglig. Ett företag som blir uppsagt efter nio månader har dock rätt till ersättning, om inte hyresvärden har sagt upp avtalet på någon av de giltiga grunderna.
Vad är besittningsrätt för Hyresgästen?
Besittningsrätt är ett skydd för hyresgästen gentemot sin hyresvärd. En hyresgäst som har besittningsrätt/besittningsskydd har rätt att få sitt hyresavtal förlängt ifall hyresvärden skulle säga upp hyresavtalet och begära att hyresgästen ska flytta ut.
Har du ingen besittningsrätt alls?
Ingen besittningsrätt alls Om du hyr en bostadsrätt eller en äganderätt (äganderätter kan vara lägenheter eller t ex villor där personen som hyr ut själv är fastighetsägare) gäller den nya lagen om uthyrning av egen bostad. Vid hyra av privatpersoners egna bostad finns ingen besittningsrätt.
Vad är besittningsrätten för hyresgäster?
Besittningsrätten grundas i tanken att hyresgäster skall ha en trygghet i sitt boende och att det skall vara att ett permanent boende. Besittningsrätten är främst tillämpbart för hyresgäster med förstahandskontrakt men gäller även till viss del vid andrahandsuthyrning.
Vad är ett skriftligt avtal?
Syftet med ett skriftligt avtal är att parterna skriver ned vad de har kommit överens om. Muntliga avtal gäller, men det kan bli svårt att bevisa vad som är överenskommet. Den som påstår något måste kunna styrka det. Det är alltså mycket bättre med ett kort avtal än inget avtal alls.