Innehållsförteckning
Vad innebär Könsbekräftande behandling?
Att få kropp och kön att stämma överens heter könsbekräftande behandling eller könskorrigering. Ofta kallas det också för könsbyte, men det ordet är inte helt korrekt. För du byter inte kön utan ändrar på din kropp, så att det stämmer med det kön du känner att du har.
Hur många har bytt kön?
Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige, fördelat på 1/3 som får ett manligt juridiskt kön och 2/3 som får ett juridiskt kön som kvinna.
Kan man födas med fel kön?
Antalet unga som ansöker om att få korrigera sitt kön har ökat dramatiskt. Och få ångrar sig. Särskilt svårt att leva i fel kön är det för dem med ADHD, autism och andra neuropsykiatriska diagnoser.
Är transpersoner opererade?
Könbekräftande vård och behandling kallas den medicinska, sociala och juridiska process som transpersoner kan gå igenom. Det innebär ofta att man ändrar sin kropp så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet. Vanliga könsbekräftande behandlingar är hormonbehandling och olika slags operationer.
Hur många föds med fel kön?
Att födas med disorder of sex development, DSD, drabbar 1 på 1 500 barn och får ofta stora medicinska och själsliga konsekvenser. För en del behövs kirurgi, i andra fall krävs livslång hormonbehandling. En människas kön påverkar inte bara sexualitet och familjebildning utan alla möjliga aspekter av livet.
Kan en Transkvinna få barn?
Transpersoner med livmoder kan bli gravida och föda barn. En juridisk man som föder barn registreras automatiskt som barnets far, och en juridisk kvinna som bidragit med spermier ska registreras som barnets mor. Transpersoner kan även bli föräldrar genom att dela föräldraskap med två eller flera andra föräldrar.
Hur många transpersoner ångrar sig?
De flesta som söker sjukvård för att ändra sitt kön är mellan 14-16 år gamla – och det är få som ångrar sig. Enligt siffror från Socialstyrelsen ångrade sig 15 av 689 vuxna personer sin könskorrigering och bad om att få återgå till sitt ursprungskön.