Innehållsförteckning
Vad innebär Saltsjöbadsavtalet och varför är den svenska modellen speciell?
Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen. Det la grunden för det som kallas ”Den svenska modellen”.
Varför är den svenska modellen så speciell?
I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över hanteringen av löner och anställningsvillkor till arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och anställningsvillkor.
Varför slöts saltsjöbadsavtalet?
Reglerna om stridsåtgärder har kommit att betraktas praktiskt taget som allmänna rättsgrundsatser för konflikter mellan parter på arbetsmarknaden. Avtalet cementerade alltså den svenska arbetsmarknadens norm (”den svenska modellen”) om att arbetsmarknadens parter skall sluta avtal utan inblandning av regeringen.
Vad präglar den svenska modellen?
I Sverige reglerar vi villkoren för arbetsmarknaden med lagar som ger miniminivån och sedan fylls ut med fler och bättre villkor genom kollektivavtal. Det är fackförbunden och arbetsgivarna som gemensamt kommer överens om innehållet i kollektivavtalen.
Vad betyder den svenska modellen kopplat till arbetsrätt?
”Den svenska modellen” kallas det samarbete som din arbetsgivare och fackförbunden har. Arbetsgivaren och fackförbunden kommer tillsammans överens om viktiga frågor på arbetsplatsen. Till exempel frågor om lön, semester, pension och ledighet. När man har kommit överens skriver man tillsammans ett avtal.
Har vi minimilöner i Sverige?
Minimilönen bestäms av arbetsmarknaden och inte i lagen I många länder finns en lagstadgad minimilön som gäller för hela arbetsmarknaden, men så är det inte i Sverige. Här bestäms den lägsta lönen, som en arbetsgivare får betala, i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.
Hur har den svenska modellen påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden?
Så ”den svenska modellen” har påverkat arbetsmarknaden endast från 1938 tills än idag där stridsåtgärden samt strejkar inte förekommer lika mycket som i andra länder eller som det förekom innan saltjöbadsavtalet.
Hur har den svenska modellen förändrats över tiden?
Den svenska modellen växer fram Till en början var arbetsgivarna motståndare till fackliga strävanden, men med tiden uppstod ett gemensamt intresse hos både arbetsgivare och arbetstagare att inrätta en förhandlings- och avtalsordning som kunde leverera arbetsfred och stabila villkor för såväl företag som anställda.