Innehållsförteckning
Vad innebär Socialisationsteorin?
Socialisationsteorin ger oss en vidare förståelse för hur den miljö och de sociala band vi har präglar oss som individer och hur vi ser på världen.
Hur människor socialiseras?
Under den primära socialisationen är det främst familjen, och under de andra olika processerna så varierar det kraftigt. Exempel på olika referensgrupper kan vara skolan, chefer, arbetskamrater, idoler osv. Dessa referenser sker både omedvetet och medvetet. Socialisation handlar också om frihet.
Sekundär socialisation innebär att individen tillägnar sig och övar in speciella färdigheter, så att denne fungerar väl och i enlighet med samhällets allmänna normer och målsättningar. Sekundär socialisation är framförallt knuten till utbildningssystemet.
Vilka Socialisationsagenter finns det?
Televisionen har blivit en del av vår vardag, och har även blivit en så kallad socialisationsagent. Den har till och med blivit mer och mer framträdande som sådan och kan därför påverka individer mycket. Den grundläggande teorin i uppsatsen är Cultivation Theory.
Socialisationen ses som en livslång process varigenom kunskap, normer, värderingar, attityder, handlingsmönster, samt antagandet av roller överförs till individer. Människor blir genom denna livslånga process införlivade i den sociala verklighet som för tillfället råder i samhället.
Vad innebär begreppet socialisering?
Process som gör att vi blir en del av det omgivande samhället. Vi tar över eller tar ställning till värderingar, attityder, normer, sätt att se på saker och ting och utformar vår personliga stil i samspel med andra människor.
De människor som vi har närmast omkring oss. De handlar om första sättet vi socialiseras i livet. Exempelvis syskon,föräldrar,mormor,farfar och andra nära barnet i dess tidiga år är primära agenter.
Hur genus konstrueras?
Helena Josefson menar att genus/socialt kön konstrueras kring de normer som man växer upp med och därmed formar ens beteende beroende på ens könstillhörighet. Könsuttryck är en del av genus, som även omfattar fritidsintressen, vilken roll en individ tar i grupper och olika sammanhang, samt förväntningar utifrån kön.