Vad kan leda till uppsägning?
Exempel på saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro med mera. Vid allvarligare fall kan det till och med utgöra grund för avsked.
Kan man bli uppsagd pga personliga skäl?
Uppsägningen måste ha saklig grund Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt. Misskötsamhet, som till exempel samarbetssvårigheter, inkompetens och dåliga arbetsprestationer kan vara saklig grund till uppsägning av personliga skäl.
Vad innebär uppsägning av personliga skäl?
Uppsägning av personliga skäl innebär att du säger upp någon som misskött sig så grovt att det inte längre är möjligt att anställningen fortsätter. Beteende som kan ligga till grund för personliga skäl kan vara av olika karaktär, till exempel: En engångsföreteelse är inte tillräcklig för att säga upp en anställd,
Vad innebär saklig grund för uppsägning?
Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.
Kan du kräva längre uppsägningstid?
Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.
Vad beror uppsägningen på?
Enligt LAS beror en uppsägning alltid på antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Men du får inte skylla på arbetsbrist om det i själva verket handlar om något personligt. Om uppsägningen ifrågasätts och prövas av Arbetsdomstolen måste du kunna bevisa att uppsägningen gjorts av företagsekonomiska skäl eller andra verksamhetsskäl.