Innehållsförteckning
- 1 Vad kännetecknar en förskola av hög kvalitet?
- 2 Vad är god kvalitet i förskolan?
- 3 Hur ser barnomsorgens historia ut?
- 4 Vad är kvalitet i kvalitetsarbete i förskolan och vilka olika dimensioner av kvalitetsarbete finns det?
- 5 Vad är god kvalite?
- 6 Vad är kvalité i förskola och skola och hur vet vi det?
- 7 När kom Barnstugeutredningen?
- 8 Var i Sverige startade den första Barnträdgården?
Vad kännetecknar en förskola av hög kvalitet?
Utmärkande i förskolorna av hög kvalitet är kommunikation, deltagande och ett starkt socialt samspel. – Där pratar förskollärarna mycket med barnen, ställer öppna frågor som får barn att tänka och reflektera. De visar respekt, värme och engagemang, tar del av barns värld och är öppna för deras svar.
Vad är god kvalitet i förskolan?
Enligt Skolverket handlar kvalitet i förskolan om …”i vilken mån en verksamhet förverkligar nationella mål och svarar mot nationella krav och riktlinjer eller andra mål, krav eller riktlinjer som är förenliga med de nationella, samt strävar efter att förbättras” (Skolverket, sid. 32, 2006/2009).
Hur mäter man kvalitet i förskolan?
förskolans måluppfyllelse och hur den kan bedömas. Förskolans läroplan innehåller mål att sträva mot som anger inriktningen på den pedagogiska verksamheten och därmed den önskade kvalitetsutvecklingen. Kvaliteten på den pedagogiska verk samheten bedöms utifrån måluppfyllelsen och verksamhetens förutsättningar.
Hur ser barnomsorgens historia ut?
Rötterna till den svenska barnomsorgen kan spåras till slutet av 1800-talet. Industrialiseringen och inflyttning- en till städerna hade skapat många fattiga familjer. Barnkrubbor inrättades för små barn vars mödrar var ensamstående och tvungna att arbeta för att försörja sig.
Vad är kvalitet i kvalitetsarbete i förskolan och vilka olika dimensioner av kvalitetsarbete finns det?
Systematiskt kvalitetsarbete- Systematiskt kvalitetsarbete är den dokumentation med utvecklingsmål som skapas av pedagoger och barn för att kunna utveckla verksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete är att planera, följa upp, analysera, dokumentera och utveckla utbildningen i förskolan.
Vem granskar förskolan?
Skolinspektionen granskar löpande verksamheten i förskolan, barnsomsorgen, vuxenutbildningen, grund- och gymnasieskolan i hela landet. Både kommunala och fristående verksamheter omfattas av tillsynen. Alla skolor får ett beslut med bedömningar av de områden som tillsynen har uppmärksammat.
Vad är god kvalite?
God kvalitet inbegriper inte bara frågor om att göra rätt och att ha ett bra bemötande, utan handlar också om vad som krävs enligt lagar och föreskrifter. Vi ska under dagens dialog ta fram vad vår verksamhet kan bidra med för att möjliggöra god kvalitet.
Vad är kvalité i förskola och skola och hur vet vi det?
Begreppet kvalitet och de intervjuade pedagogernas syn på kvalitet i förskolan kan kort sammanfattas med att kvalitet är när varje barn ges möjlighet till utveckling anpassat efter det enskilda barnet i samspel med lyhörda och närvarande pedagoger.
Vad är resultat i förskolan?
Beskrivning av resultat Det vill säga ”Vilka utmaningar/behov möter vi när det gäller barnens lärande?” Hur kompetens och behörighet ser ut för att kunna se vilka behov av utveckling som finns.
När kom Barnstugeutredningen?
1968 tillsattes Barnstugeutredningen. SFR bevakade intensivt utredningens arbete och såväl SFR som SFL (genom TCO) fick direkt inflytande genom representation i utredningen.
Var i Sverige startade den första Barnträdgården?
Det innebar att endast barn från välsituerade hem kunde tas emot i dessa institutioner. Efter hand fick barnträdgårdarna vidare spridning och kunde småningom få kommunala bidrag. Den första ”folkbarnträdgården” grundades i Norrköping 1904.
Vilka olika dimensioner av kvalitetsarbete finns det?
Kvalitet utifrån olika dimensioner De olika dimensionerna delas sedan in struktur-, innehåll-, process- och resultatkvalitet.