Innehållsförteckning
Vad kostar mensskydd på ett år?
En kvinna lägger ungefär 100-150 kr/månad på mensskydd. Det blir en summa på 1 200-1 800 kronor per år. I genomsnitt har en kvinna mens i ungefär 45 år, vilket betyder att en kvinna då skulle betala mellan 54 000 och 81 000 kronor för mensskydd under sin livstid.
Hur mycket kostar mensskydd genom livet?
Enligt beräkningar Sveriges Television gjort blir det cirka 38.400 kronor under en livstid om man börjar räkna från när man är 12 år och 40 år framåt, vilket är ett genomsnitt, enligt 1177 Vårdguiden. Ett paket bindor som man kan köpa i en vanlig mataffär innehåller cirka 10–16 bindor och kostar cirka 25 kronor.
Vad har man för mensskydd förr i tiden?
För länge sedan så improviserades det lite mer och vi använde det som fanns tillgängligt, t ex användes mossa, gräs, papyrus och ull som tamponger. Många struntade i att använda mensskydd och lät det bara rinna, därför var det vanligt att se kvinnor med blodfläckar på kläderna.
Vad är mensskydd gjorda av?
För att få bindan att sitta kvar har den ibland vingar eller en klistrad baksida. Engångsvarianter är tillverkade av cellulosamaterial medan bindor som återanvänds till exempel kan vara gjorda av bomull, flanell eller frotté.
Hur mycket pengar kostar mensskydd under en livstid?
Kostnader för produkter i samband med menstruation, till exempel mensskydd, värktabletter och extra tvätt ligger runt 70 000 kronor under en kvinnas livstid. För många personer i Sverige är detta pengar man inte har.
Kan man få gratis mensskydd?
Flera länder har lagstiftat om gratis mensskydd i skolan efter att behovet visat sig vara stort, exempelvis England och Nya Zeeland. Runt om i Sverige har elever själva drivit frågan på sina skolor och tillgängliga mensskydd är något målgruppen efterfrågar.
Hur mycket pengar spenderas på mensskydd?
Den genomsnittliga menstruerande personen använder ca 12,000 – 16,000 engångsbindor eller tamponger under en livstid, räknar vi om det i pengar så stiger summan rätt fort till enorma proportioner. Under en livstid så spenderar vi som har mens ungefär 25 000 kronor på mensskydd.
Hur såg bindor ut förr i tiden?
I väst har vi länge använt fastknutna ”bindor” för att samla upp mensblodet. Då hölls ”bindorna” på plats med remmar eller snören runt magen och skyddet kunde vara av silkes- eller bomullstyg om du hade mycket pengar, men även billigare material som träspån eller gräs – beroende på vad som fanns till hands.
När uppfanns bindor?
Det finns berättelser om att kvinnor använde mensskydd redan i det gamla Egypten och i Grekland. Då hade man tygbindor som tvättades och återanvändes. Dagens engångsbindor kom till under första världskriget. Än en gång har vi krig att tacka för att en uppfinning fick ett större och helt annat användningsområde.
Hur tillverkas mensskydd?
Poröst material som består av trä- eller polyesterfiber. Transporterar vätska från ytan till produktens kärna där sedan vätskan lagras. Pappersmassa, en kombination av pappersmassa och superabsorberande material för bindor och trosskydd. För tamponger (i tillämpliga fall) används viskos istället.
Vad är en tampong gjord av?
En tampong är gjord av bomull, och har ett snöre i ena änden. Tampongen suger upp blodet så att det inte rinner ut. Tamponger finns olika storlekar.
Borde mensskydd vara gratis?
– Mens är naturligt och ingen väljer att få det. Därför tycker vi det borde vara gratis. Vissa familjer har jobbigt med ekonomin och har inte råd att köpa mensskydd till sina döttrar. Det handlar också om jämställdhet.