Allmänning

Vad kravs for att fa narstaendepenning?

Vad krävs för att få närståendepenning?

Du kan få närståendepenning om:

  • Den närstående har en sjukdom som är ett påtagligt hot mot hens liv.
  • Du vårdar den närstående på sjukhus eller i hemmet.
  • Den närstående samtycker till vården.
  • Du går miste om arbetsinkomst som är sjukpenninggrundande.
  • Du och personen du vårdar är försäkrade i Sverige.

Vad är närståendepenning?

Närståendepenning är pengar som du får för att vara hos en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv.

Vad gäller vid vård av anhörig?

Är någon i din familj svårt sjuk kan du även få rätt till ledighet för att vårda den närstående enligt lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård. Med svårt sjuk menas att sjukdomen utgör ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Ledighet kräver att den anställde får närståendepenning från Försäkringskassan.

Är det svårt att få närståendepenning?

Både den som ska ansöka om närståendepenning och den sjuke måste vara försäkrade i Sverige och vården ska ges i Sverige eller i annat EU-land. Med svårt sjuk menas sådana sjukdomstillstånd som innebär ett påtagligt hot mot den sjukes liv. – Regeringen ser att det är för få som vet att det här stödet finns.

Kan man bli nekad närståendepenning?

Arbetstagare har rätt att vara lediga för att vårda närstående som är svårt sjuka. Detta framgår i lagen (1988:1465) om ledighet för närståendevård. Ledigheten kan omfatta en hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels arbetsdag. Innebörden i begreppet svårt sjuk får bedömas från fall till fall.

Vad innebär närståendevård?

Med närståendevård avses vård av en äldre, handikappad eller sjuk person som ordnas med hjälp av en anhörig eller annan närstående till personen som vårdas.

Kan arbetsgivaren neka närståendepenning?

En arbetstagare har rätt till ledighet från arbetet under hela perioden denne erhåller närståendepenning. En sådan ledighetsansökan ska lämnas till arbetsgivaren så snart som möjligt. Arbetsgivaren har inte någon möjlighet att neka en arbetstagare rätt till ledighet för närståendevård.

Vilka kommuner har Anhöriganställning?

Vidare har ett antal kommuner särskilt i storstadsregioner, som Västra Götaland och Skåne, förbjudit eller begränsat anhöriganställningar (Stockholms stad 2016b). Dock finns det också kommuner i Sverige som valt en annan slags policy vad gäller anhöriganställningar.

Share this post