Vad ledde till Sveriges demokratisering?
Vägen mot Sveriges demokratisering påbörjades under perioden 1870-1914 i samband med att ett modernt svenskt partiväsende formades. Stora stridsfrågor var tullfrågan, upplösningen av unionen med Norge och försvarsfrågan, men viktigast var kampen om allmän rösträtt.
Vad är demokratiseringsprocess?
Demokratisering av ett land innebär att landet övergår från något slag av auktoritärt styre (t. ex. enpartistyre eller militärdiktatur) till demokrati, oftast definierat som fria och rättvisa val förenat med politiska friheter som yttrande- och tryckfrihet, rätten att bilda partier och organisationer m.m.
Hur påverkades Sveriges demokratisering av yttre faktorer?
Perioden kring demokratins genombrott var dramatisk och oförutsägbar. Sveriges demokratisering påverkades av revolutionära stämningar, både inom landet och ute i Europa. Tyskland, Italien och vissa andra stater som genomförde demokratiska reformer under 1910-talet gick snart ett helt annat öde till mötes.
Hur Demokratiserar man ett land?
Demokratisering syftar på införandet av demokrati. Det innebär oftast att ett land går från en diktatur eller enpartistat till ett politiskt system med flera olika alternativa politiska partier samt medborgerliga fri- och rättigheter, samt fria val.
Vilka var de viktigaste folkrörelserna?
Folkrörelserna var frivilliga och demokratiskt uppbyggda massorganisationer med riksanslutning och med delvis ideella mål. Till de klassiska folkrörelserna hör väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen, alla från 1800-talets mitt. Många människor var verksamma i flera av dem samtidigt.
Hur utvecklades demokratin i Sverige under 1800-talet?
Under slutet av 1800-talet började människor i Sverige organisera sig för att kämpa för allmän och lika rösträtt. Tidigare fick bara en liten del av befolkningen i Sverige rösta i riksdagsvalen. Det som avgjorde vem som fick rösta var personens rikedom och om personen var man eller kvinna.