Innehållsförteckning
Vad menas med att urval pågår?
Det är ofta fler som söker till en utbildning än det finns lediga platser. Då görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Beroende på vilka meriter du har, placeras du i en eller flera urvalsgrupper där du sedan konkurrerar om platserna.
Hur funkar urvalsgrupper?
I betygsurvalet finns tre urvalsgrupper: direktgrupp (BI) – sökande med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg. kompletteringsgrupp (BII) – sökande som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven. folkhögskolegrupp (BF) – sökande med studieomdöme från folkhögskola.
Hur många reserv?
Om du blivit antagen till 45 högskolepoäng (hp) kan du stå som reserv till maximalt 165 hp. En termins heltidsstudier räknas alltså som 30 hp och halvtidsstudier som 15 hp. Utgångspunkten är att du kan läsa mer än heltid på en termin.
Är urval 2 reserver?
Reserv i urval 2 (andra antagningsbeskedet) I urval 2 kallas reserver i turordning. Reservantagningen sker alltid i strikt turordning i respektive urvalsgrupp, vilket betyder att reserver kallas från den urvalsgrupp där någon tackat nej.
Vad händer om man är reserv på urval 2?
Har du blivit reservplacerad måste du tacka ja på antagning.se för att inte förlora din plats som reserv. Reserv i urval 2: Reservplacerade hanteras av Högskolan Väst. Reserver erbjuds ledig plats i strikt turordning och kontaktas via e-post.
Ibland är det fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning. Då fördelas platserna genom urval. Vilken urvalsgrupp just du tillhör beror på din studiebakgrund. Om du har flera olika meriter, till exempel både betyg och högskoleprovet, kan du placeras i flera urvalsgrupper samtidigt.
Varför funkar inte antagning?
Om du redan har fått reell kompetens eller undantag ska du ladda upp beslutet på Mina sidor eller skicka det till Antagningsservice. Om beslutet gäller en annan utbildning än den du har anmält dig till nu, måste du ladda upp eller skicka in en ny ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs.
Hur fungerar Antagningspoäng?
Antagningsstatistik ger en ungefärlig bild av hur stor chans du har att komma in på den utbildning du vill gå. Statistiken visar den lägsta antagningspoängen i varje urvalsgrupp tidigare år. Tänk på att antagningsstatistiken endast visar vad som krävdes tidigare terminer och inte behöver se likadant ut varje läsår.
Vad menas med urval 1 och 2?
Det andra urvalet är baserat på hur sökande har svarat på det första antagningsbeskedet. I urval 2 tilldelas de reservplacerade behöriga sökande med högst meritvärde i urval 1 de platser som andra sökande har tackat nej till i urval 1. Du kan läsa mer om urval och urvalsgrupper på Antagning.se Öppna i nytt fönster.
Kan inte komma in på antagning se?
Det var länge sedan jag var inne på mitt konto och nu kommer jag inte in. Eftersom det var länge sedan du loggade in på Mina sidor har ditt konto tagits bort. Anledningen är ökad datasäkerhet. Det här betyder att du måste skapa ett nytt konto.
Är Antagningspoäng medelvärde?
Medelvärdet kan ge en indikation på vilken poäng som är snitt på utbildningen vilket vissa kan tycka vara intressant information, men det är det lägsta värdet som avgör om du kommer in. Så titta på vad som varit den lägsta antagningspoängen istället.