Allmänning

Vad menas med domstolen?

Vad menas med domstolen?

Domstol är en speciell myndighet som som självständigt utövar dömande och rättsvårdande verksamhet. Den självständiga ställningen innebär att varken regeringen, riksdagen, någon myndighet eller annan får bestämma hur en domstol ska döma i det enskilda fallet.

Vad är Rättstrygghet?

Rättstrygghet handlar om att samhället tar ansvar för att skydda människor från att bli utsatta för brott. Om någons liv, hälsa, frihet, integritet eller egendom ändå angrips ska samhället genomföra rimliga åtgärder för att brottet ska klaras upp och skyldiga dömas.

Vilken uppgift har domstolen i Sverige?

De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl. a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.

Vad är skillnaden mellan domstol och tingsrätt?

De allmänna domstolarna Allmänna domstolar är tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Tingsrätten är första instans. Det finns 48 tingsrätter av varierande storlek (våren 2010). Högsta domstolen är högsta instans.

Vad menas med rättssäkerheten?

att inte åtalas eller dömas utan tillräcklig bevisning, att inte dömas utan att det finns stöd i lag för det och att alla medborgare oavsett samhällsställning eller ursprung bedöms på ett likartat sätt.

Vad är utmärkande för en specialdomstol?

Utmärkande för specialdomstolarna är att de inte bygger på en instansordning med tre instanser. För de specialdomstolar som är slutinstanser gäller dock att deras avgöranden kan komma under Högsta domstolens prövning vid frågor om bl. a. resning.

Vilka är polisens och domstolarnas uppgifter?

Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Polisens arbete regleras främst i polislagen där det bl. a. står att Polismyndigheten ska förebygga, förhindra och upptäcka brottslighet, övervaka allmän ordning och säkerhet, och utreda brott.

Share this post