Allmänning

Vad orsakar Blassten?

Vad orsakar Blåssten?

Blåssten bildas av små kristaller i urinblåsan som klumpar ihop sig till stenar. Du kan ha blåssten i flera år utan att märka det. Det är vanligare att få blåssten om du har svårt att tömma urinblåsan. Det kan till exempel vara om du har förstorad prostata, framfall eller om du använder kateter i urinblåsan.

Hur länge kan man ha en njursten?

Njuren kan skadas om en sten hindrar urinen i två till tre veckor. Njurstenar kan bildas om du till exempel har druckit för lite vätska eller om du har blivit uttorkad av till exempel diarréer.

Vilka är vanligaste symptomen vid njursten?

Symtom vid njursten. Vanligaste symptomet är stark smärta eller hugg i nedre delen av ryggen/flanken och ljumsken. Smärtan kommer ofta plötsligt och är vanligast under kvällen, natten och tidig morgon. Vid mycket stark smärta kan även yrsel, kallsvettning, illamående och kramper uppstå, ibland med andningssvårigheter som följd.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Hur behandlas stenar vid njursten?

Behandling vid njursten. Njurstenar som är mindre än sju millimeter kommer normalt ut av sig själva. Större stenar kan ”krossas” med hjälp av noninvasiv stötvågsbehandling, så kallad ESVL. Sitter stenarna för långt ner måste de dock plockas ut manuellt via urinröret vilket då sker under narkos.

Varför gör det ont i njurbäckenet?

När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.

Share this post