Innehållsförteckning
Vad räknas som storstadsregion?
Storstadsregionen Storstockholm Storstockholm består av Stockholms läns samtliga 26 kommuner, där Stockholms stad är störst med cirka 975 000 invånare. Minsta kommunen är Nykvarn med 11 200 invånare. Sammanlagt har Storstockholm en folkmängd på närmare 2,4 miljoner, vilket är 23 procent av Sveriges totala befolkning.
Vilka är storstadsregioner i Sverige?
I Sverige finns det tre storstadsområden: Stockholms, Göteborgs och Malmö. Grupperingen av kommuner tillhörande respektive storstadsområde bygger på statistik för arbetspendling och flyttning mellan centralkommun och kranskommuner samt tar hänsyn till befintlig planeringssamverkan.
Vad kännetecknar en megastad?
En megastad är ett storstadsområde som vuxit till över 10 miljoner invånare. År 1950 blev New York den första megastaden i världen.
Vad räknas som Storstockholm?
Storstockholm[redigera | redigera wikitext] Storstockholm eller Stor-Stockholm är en av SCB definierad storstadsregion i Sverige som sedan 1 januari 2005 omfattar alla kommuner i Stockholms län; tidigare var inte Norrtälje kommun, Nykvarns kommun, Nynäshamns kommun och Södertälje kommun delar av Storstockholm.
Vilka är Stockholms kranskommuner?
Nio kranskommuner är bättre rustade inför framtiden än Stockholms stad. Ekerö, Nacka, Sundbyberg, Tyresö och Värmdö ligger på en delad andraplats i riket, visar en rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP.
Var finns många stora städer och industriområden?
I Sverige finns det tre storstadsområde enligt SCB: Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö. Denna typ av storstadsområden definieras av många länder och kallas bland annat för Metropolitan area (med varianter) på engelska, Aire urbaine på franska samt Área metropolitana eller Zona metropolitana på spanska.
Kan storstad kallas?
En ”storstad” (danska/norska = ”storby”) eller metropol har minst 500 000 invånare i Danmark, och minst en miljon invånare i Norge, vilket på svenska kallas miljonstad.