Allmänning

Vad reglerar Speditorernas verksamhet i Norden?

Vad reglerar Speditörernas verksamhet i Norden?

Nordiskt Speditörsförbunds Allmänna Bestämmelser (NSAB) reglerar formen för speditörens och uppdragsgivarens rättigheter och skyldigheter, däri innefattande speditörens ansvar enligt olika transporträttsliga konventioner såsom CIM, CMR, Haag-Visby- reglerna samt Warszawakonventionen.

När gäller NSAB?

NSAB är ett dokument som förhandlats fram mellan Nordiskt Speditörförbund och organisationer som representerar transportköparna i de 4 nordiska länderna. Beroende på transportsätt kan NSAB hänvisa till gällande transporträttsliga lagar och konventioner för väg- sjö- eller flygtransport.

Vad är NSAB 2000?

Nordiskt Speditörförbunds Allmänna Bestämmelser redogör för speditörens och uppdragsgivarens rättigheter och skyldig- heter, däri innefattande speditörens ansvar enligt olika trans- porträttsliga konventioner såsom CIM, CMR, Haag-Visby- reglerna samt Warszawakonventionen.

Vilken svensk organisation är med i NSAB 2015?

§1 Dessa bestämmelser kan enbart och uteslutande tillämpas av medlemmar av Nordiska Speditörsförbundet. Efter tillkännagivande och godkännande av en medlemsorganisation i Nordiska Speditörsförbundet och med verkan för denna medlemsorganisations land kan även icke-medlemsföretag använda dessa bestämmelser.

Var ska tvisten om NSAB 2015 lösas i Sverige?

En av de största förändringarna inom bestämmelserna rent juridiskt – för svensk del – är att tvister mellan speditören och dess uppdragsgivare framöver ska avgöras i en allmän domstol i det land där speditören har sitt säte. Tidigare har bestämmelserna föreskrivit att tvister ska lösas genom skiljedom.

Vad är en speditör?

Speditörer fungerar som mellanhand mellan företaget som skickar sändningen och godsets slutdestination. Även om de inte själva utför transporterna, erbjuder speditören olika transportsätt som sjö-/oceanfrakt, järnvägstransport, vägtransport och flygfrakt.

Vad krävs för att en fraktsedel ska vara juridiskt bindande?

Fraktsedel underskrives av fraktföraren. Underskriften kan vara tryckt eller ersättas med stämpel. Fraktsedel skall överlämnas till avsändaren i samband med att godset mottages till befordran. 8 a § En fraktsedel får upprättas i elektronisk form, om avsändaren och fraktföraren är överens om detta.

Vem är ansvarig för hur en lastbil blir lastad?

– Chauffören har det yttersta ansvaret, men företagen har också ett ansvar, exempelvis att uppgifterna på fraktsedlarna är korrekta. Det händer inte sällan att vikten inte stämmer och att de lastat mer än det står och då ska även företagen ha ett ansvar, säger han.

Vem ansvarar för lastning?

Trafikförordningen är skriven utifrån att föraren lastar fordonet eller åtminstone har kontroll över lastningen. Men ofta är chauffören inte med vid lastningen och i många fall sker omlastning av godset på flera ställen i transportkedjan.

Share this post