Innehållsförteckning
Vad ska man tänka på när man köper bil hos bilhandlare?
Köpa bil av en bilhandlare – checklista:
- Du har reklamationsrätt i 3 år.
- Du kan begära en varudeklaration som innehåller information om bilens skick.
- Du har ingen undersökningsplikt.
- Du är skyddad av konsumentköplagen.
- Du har alltid rätt att avbeställa en bil innan den har levererats till dig.
På vilket sätt ska jag betala bilhandlare?
Kreditkort eller bankkort utgivet av Visa, Mastercard eller Eurocard. Banköverföring: Du kan betala direkt med banköverföring, överför pengar direkt till vårat konto, på plats eller hemifrån.
Hur gör bilhandlare ägarbyte?
Hos en bilhandlare genomförs oftast ägarbytet genom att bilhandlaren är uppkopplad till trafikverkets hemsida och det är ett smidigt sätt för dig då det går fort. Då bilhandlaren är uppkopplad och genomför ägarbytet så kontrolleras uppgifter om bilen och dess ägare så att allt står rätt till.
Hur går en bilförsäljning till?
Gör så här för att registrera ägarbytet Fyll i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka in den till Transportstyrelsen. Tänk på att man alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Det går också bra att anmäla ägarbytet via Transportstyrelsens app ”Mina fordon”.
Vad gäller vid köp av begagnade varor?
När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Den är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. Säljaren kan exempelvis välja att sälja en begagnad vara i befintligt skick.
Vad är viktigt att tänka på om du köper eller säljer en begagnad vara?
Undersökning av varan innan köpet En viktig del av köplagen och köp av begagnade varor är att köparen inte får åberopa fel som man kan anta att hen måste ha känt till vid köpet. Köparen har alltså en undersökningsplikt och den är av oerhörd vikt för att överhuvudtaget kunna göra åberopa att varan är felaktig.