Allmänning

Vad ska man tanka pa nar man labbar?

Vad ska man tänka på när man labbar?

Fem saker att tänka på när du planerar dina laborationer

  1. Vad ska eleverna lära sig?
  2. Hur ser du till att eleverna fokuserar på det de ska lära sig?
  3. Vilka färdigheter/förmågor ska eleverna utveckla?
  4. Hur ska eleverna redovisa vad de lärt sig?
  5. Hur återkopplar du till eleverna att de lärt sig rätt?

Varför laborationer?

Laborationen skall hjälpa till att koppla teori till praktik och ge en förståelse för det vetenskapliga arbetet. När eleverna laborerar använder de flera av sina sinnen (Hult 2000) och genom detta blir kunskapen mer konkret, jämfört med när den framställs i språklig form som upplevs mer abstrakt.

Vad finns det för felkällor?

Felkällor – dåligt ord! Det kan vara både slumpmässiga, systematiska eller både och. Slumpmässiga osäkerheter minimerar man genom att göra många likvärdiga mätningar och sen ta medelvärdet av resultatet. Exempel: Man mäter inte lika exakt varje gång.

Hur gör man en Labbinstruktion?

Häll 2-3 cm ättiksyra i ett provrör. Lägg i en bit magnesium i provröret, placera snabbt tummen för provrörs mynningen. Gör tätgastest, alltså tänd en tändstick och för den till provrörets mynning samtidigt som du har bort tummen.

Vad gör man under en laboration?

Generellt innehåller en labbrapport därefter 4 underrubriker: Inledning, Metod, Resultat samt Diskussion.

  1. Inledning. Syftet med laborationen.
  2. Metod. Metoden (hur man utförde experimentet) ska beskrivas så tydligt att en läsare ska kunna göra en identisk laboration.
  3. Resultat.
  4. Diskussion, slutsats.

Vad innebär det att arbeta vetenskapligt vid laborationer?

Eleverna behöver kontinuerligt kunna utvärdera och analysera vad som händer i laborationen. De ska kunna ta itu med oväntade resultat och kunna utveckla laborationen beroende på omständigheterna. Det kan vara att byta ut kemikalier eller utrustning och åtgärda felkällor medan de laborerar.

Hur experiment kan genomföras?

Ett sätt att lägga upp en laboration med lite fler frihetsgrader är att låta eleverna planera försök och välja metoder för att samla resultat som ger argument för eller emot en hypotes. Efter laborationen kan man låta eleverna diskutera sina slutsatser. Då värderar de varandras argument och valda metoder.

Vad är en felkälla kemi?

När man ställer upp ett experiment bör man bara variera en faktor i taget. Det är viktigt att försöka ta hänsyn allt som kan störa experimentet. Det man inte kan kontrollera får man se som en felkälla. När man presenterar sina resultat måste man redovisa möjliga felkällor.

Hur kan man undvika felkällor?

Den mänskliga faktorn är alltid en felkälla, men behöver inte nämnas. Tänk på att noggrannheten i olika mätningar kan vara en begränsande faktor. Var det något i utförandet som inte gick som det skulle?

Vad ska man skriva i en hypotes?

En bra hypotes ska vara tillräckligt specifik, mätbar och möjlig att återupprepa. Till exempel är hypotesen: “Morötter förbättrar synen” inte så specifikt, mätbart eller möjlig att återupprepa. Vi kan förbättra hypotesen genom att göra det mätbart: “Man presterar bättre på ett syntest om man äter morötter”.

Vad behövs i en no sal?

Från de enklaste med bara ventilation till skåp som innehåller vatten, avlopp, gasol, belysning och eluttag. Dragskåpet ska ha larm som utlöser om flödet blir för lågt. Av säkerhetsskäl ska reglage sitta ovanför arbetshöjd. Dragskåpet kan stå på höj- och sänkbart stativ för att få bättre tillgänglighet i salen.

När började man använda kemi i industrin?

Kemiindustrin. Under den senare delen av 1800-talet ökade utvinningen av bergolja ur jorden enormt. Den användes för tillverkningen av en stor mängd kemikalier och ersatte till stor del valolja, stenkolstjära och trätjära som använts tidigare.

Share this post