Allmänning

Vad som kravs for att bli lakare?

Vad som krävs för att bli läkare?

För att kunna arbeta som läkare behöver du först studera vid ett universitet. Läkarprogrammet är sedan höstterminen 2021, 12 terminer, det vill säga 6 år. Den nya läkarutbildningen är legitimationsgrundande. Det innebär att du efter läkarexamen kan ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Varför man vill bli läkare?

Många blir läkare av fel anledningar, till exempel att yrket har en hög status. Det är viktigt att utröna varför du vill bli läkare. Försök att komma ut på projekt, t ex volontärprojekt, där du får jobba bland människor som verkligen behöver det. En person som inte ger ska inte bli läkare, tycker Elly.

Hur många söker till läkarprogrammet?

Totalt är det drygt 10 300 som har sökt till läkarprogrammen i höst. I fjol var det strax över 10 700, vilket då alltså var en rejäl ökning från de drygt 8 500 som sökte till höstterminen 2019. Totalt har antalet sökande till högskolorna ökat med 3 procent till årets hösttermin.

Hur lång tid tar det att bli läkare?

Det kan du skaffa dig på Komvux eller genom att naturvetenskapligt basår. Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation.

Är läkare ett framtidsyrke?

Läkaryrket rankas återigen som ett av dem med bäst arbetsmarknad. Det visar en prognos för år 2023 som Arbetsförmedlingen sammanställt. Chanserna att få jobb är stora inom rekordmånga yrken, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Hur många söker till Läkarprogrammet 2021?

Sjuksköterskeutbildningarna lockar också fler. Nära 15 300 personer har sökt till vårterminen, vilket innebär en ökning med 7 procent jämfört med vårterminen 2021. Totalt sett är det dock något färre som har sökt till landets universitet och högskolor.

Hur många läkarprogram finns i Sverige?

Det finns läkarprogram vid sju lärosäten i Sverige: Karolinska Institutet, Lunds Universitet, Uppsala Universitet, Göteborgs Universitet, Linköpings Universitet, Umeå Universitet och Örebro Universitet.

Vilken universitetsutbildning är svårast?

1.75 – Civilingenjörsutbildning i teknisk matematik (Lunds universitet) 1.75 – Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik (Lunds universitet) 1.75 – INDUSTRIELL EKONOMI, CIVILINGENJÖR (Chalmers tekniska högskola) 1.70 – TEKNISK FYSIK, CIVILINGENJÖR (Chalmers tekniska högskola)

Hur många hoppar av utbildning?

Höstens avhopp är procentuellt långt högre än vad som enbart skulle motsvaras av den ökade antagning som rått i höst. I år antogs 13 373 studenter mot 11 492 i fjol. Det är en ökning om 16 procent. Ökningen av avhopp är dock hela 104 procent.

Share this post