Allmänning

Vad undersoker du i Tidskriteriet Narhetskriteriet?

Vad undersöker du i Tidskriteriet Närhetskriteriet?

Tidskriteriet (även samtidighetskriteriet eller närhetskriteriet), där man bedömer upphovsmannens närhet i tid och rum till den information källan förmedlar, det vill säga om det är förstahandsuppgift från ett ögonvittne (samtidsvittne), eller om muntlig tradition kan ha förändrat uppgiften.

Hur påverkar syftet tillförlitligheten av texten?

Fyra kriterier för att bedöma källan Här handlar det om att ta reda på vem som ligger bakom källan, hur informationen kom till och vad avsikten var med tillkomsten. Ju färre punkter som går att slå fast, desto lägre trovärdighet.

Varför är det så viktigt att vara källkritisk?

Genom källkritik undersöker du källors äkthet. Det är även en av de roliga och utmanade aspekterna av att göra egen källgranskning: du kan avslöja oriktiga uppgifter. Ett kritiskt tänkande innebär inte att du är vaccinerad mot att bli lurad, men efterforskningar på nätet kan göra att du blir mer medveten.

Vilka olika typer av skriftliga källor finns det förutom de som nämns i programmet?

Inom den traditionella källkritiken delas källor in i tre typer:

  • Skriftliga. Text i alla dess former, till exempel en tryckt Internetguide.
  • Muntliga. Intervjuer och vittnesmål, till exempel ett radioprogram.
  • Materiella. Fysiska ting som bär vittnesbörd om skeenden, till exempel en runsten.

Varför skrevs Källan texten Hur påverkar detta tillförlitligheten?

Att granska en text för att avgöra hur tillförlitlig den är när den beskriver eller bedömer något är att göra en källkritisk analys. I första hand gäller det att svara på frågan om textens uppgifter är riktiga eller oriktiga. Men en källa kan vara otillförlitlig även på andra sätt än genom falska upplysningar.

Vilka olika typer av skriftliga källor finns det?

En källa kan vara till exempel en artikel, en bok, en webbsida, ett citat från en föreläsning eller ett fingeravtryck. Man brukar tala om två typer av källor: primärkällor. sekundärkällor.

Share this post