Var finns Insulinreceptorer?
Insulinreceptorer är plasmamembranreceptorer som främst finns i fettväv, levern och muskler. Insulinreceptorer tillhör tyrosinkinasfamiljen. Är ett heterotetramerkomplex – α-subenheterna binder ligander och β-subenheter medan β-subenheterna förankrar receptorn i membranet och innehåller tyrosinkinasaktiviten.
Vilka olika receptorer finns det?
Metabotropiska receptorer
- Angiotensinreceptor (angiotensin)
- Cannabinoidreceptorer: CBR1, CBR2 (cannabis, endocannabinoider)
- Dopaminreceptorer: D1, D2A, D2B, D3, D4, D5 (dopamin)
- GABA-receptorer: GABA-B (GABA)
- Histaminreceptor (histamin)
- Muskarinerga acetylkolinreceptorer (acetylkolin, muskarin)
Vad är en sensorisk receptor?
Specialiserade, afferenta nervceller med förmåga att omvandla sinnesintryck till aktionspotentialer (nervimpulser) för att sändas till centrala nervssystemet. Ibland kallas sensoriska receptorer för externa sinnesintryck exteroceptorer och för interna sinnesintryck interoceptorer och proprioceptorer.
Vad är glukosintolerans?
Nedsatt glukostolerans innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare. Det beror framför allt på att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det kallas för insulinresistens.
Vad innebär ökad insulinkänslighet?
Insulinkänslighet är en medicinsk term som används inom bland annat sjukvård och idrottens näringslära. Insulinkänsligheten avser cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp glukos från blodet. Ju mindre insulin som krävs för att sänka blodsockret, desto större är insulinkänsligheten.
Hur signalerar celler till varandra?
Cellsignalering bygger på att celler uttrycker receptorer av olika slag, som överför en extracellulär signal till ett intracellulärt svar. Receptorn ändrar den intracellulära miljön när den aktiveras genom en process som kallas signaltransduktion, som är en kaskad av händelser som påverkar cellens funktion.