Allmänning

Var odlar man oljepalmer?

Var odlar man oljepalmer?

Oljepalmen trivs bäst i fuktigt och tropiskt klimat i ett bälte runt ekvatorn och kommer ursprungligen från Västafrika. Idag står Indonesien och Malaysia tillsammans för 85 procent av den globala mängden palmolja som produceras. Produktionen har även spridit sig till andra länder.

Vad gör man med palmolja?

Exempel på livsmedel där palmolja används är kex, glass och fyllningar i chokladbitar (kakor, praliner och stycksaker). Livsmedelsproducenter använder ofta en blandning av olika fetter, där palmolja kan ingå. Palmolja används också i många andra produkter som biodiesel, i kosmetik, rengöringsmedel, tvål och djurfoder.

Hur påverkar palmolja ekonomin?

Palmolja används i allt från livsmedel till kosmetika och biobränslen och är nationalekonomiskt mycket viktig för många producentländer, samtidigt som produktionen medför stora miljömässiga, och även sociala, konsekvenser. Som att jorden blir utarmad på oljeplantagerna.

Vad händer vid plantering av oljepalmer?

Vid krossning av palmkärnorna får man en fiberrik restprodukt, s.k. palmoljeexpeller. Den används som foder åt våra kreatur. En biprodukt vid raffinering av både palmolja och palmkärnolja är PFAD (Palm (Kernel) Fatty Acid Distillates).

Vad kan vi göra för att minska problematiken kring palmolja?

Det man kan göra som konsument är att minska sin konsumtion av livsmedel och andra produkter som innehåller palmolja. Fler varor än man tror innehåller oljan, den största enskilda produkt som innehåller palmolja är biodieseln. Nästan hälften av EUs import av palmolja går till utblandning av biodiesel.

Hur transporteras palmoljan?

Då palmoljan oftast odlas i avlägsna tropiska områden blir transport-sträckan lång. Då oljan först måste raffineras bidrar detta med ytterligare transportsträcka. Däremot sker transporten mestadels med båt, vilket är den transportmetoden med minst utsläpp (Compotech, u. å).

https://www.youtube.com/watch?v=HS_IJ9dW2ws

Share this post