Innehållsförteckning
Var växer ringblomma?
Ringblomman trivs i sol eller halvskugga på en varm växtplats. Ringblomman, som trivs i näringsrik och fuktig jord, är lättodlad. Så direkt i landet eller förodla blommorna i P-jord. Ringblomman frösår sig själv lätt och återkommer på så sätt på samma plats år efter år.
Hur skörda ringblomma?
Ringblomman gillar inte när det är för blött. Klipp bort vissna blommor. Skörda kronblad från blommorna precis när de har öppnat upp sig och blommar. Kronbladen är själva blomman och de går bra att använda både nyskördade och torkade.
Hur odlar man ringblommor?
Plocka av kronbladen från utslagna ringblommor och lägg på tork på en torr, plan yta, exempelvis en bricka, en uppslagen tidning, papptallrikar ect. En medelstor bukett med ca 20-25 blommor räcker ungefär till en 0,4 liters burk. Bladen är så små och tunna att de torkar snabb på ett par dagar i vanlig rumstemperatur.
Är ringblommor?
Ringblomma är en ettårig växt som främst odlas för sina blommor, dels för de är dekorativa, dels för att de kan användas i exempelvis salvor och i matlagning, inte så mycket som krydda eftersom smaken är obetydlig (en aning bitter och salt) utan mer för dekorativa syften.
Är ringblomma perenn?
Ringblomma är en ettårig, odlad blomma som ibland ger sig ut i vår natur för att växa vilt.
Vad kan man göra av ringblomma?
Traditionellt så har man använt ringblommor för sina sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Detta gäller främst själva blommorna. Utdrag från blommorna används utvärtes för att läka hud- och läppsprickor och hjälper vid eksem, brännskador och mer svårläkta sår som liggsår och bensår.
Vad används ringblomma till?
Den är bland annat rengörande, milt sammandragande, vårdande (speciellt för torr och skadad hud) och lugnande för en irriterad hud. Dessa egenskaper gör att ringblomman passar dig med eksem, klåda, svårläkta sår och självsprickor. Den skonsamma blomman passar såväl känslig och torr hud som fet och oren hud.
Vilken olja är bäst till Ringblomssalva?
Man kan använda nästan vilken olja som helst. Olivolja, rapsolja, solrosolja, mandelolja… Jag har gjort det enkelt för mig och använt rapsolja som funnits hemma. Ekologisk varmpressad rapsolja.
Vilken olja till Ringblomsolja?
RECEPT: RINGBLOMSOLJA Låt torka i cirka 1 dygn, de behöver inte vara helt torra. Lägg blombladen i botten av en ren glasburk och täck dem med olja. Jag brukar ta lika delar mandelolja och solrosolja men välj gärna en olja som passar din egen hud bra, exempelvis olivolja eller rapsolja.
Är ringblomma giftigt?
Ringblomman är en lättodlad blomma som du kan njuta av länge. Blommorna går i orange och gula färger och smaken är milt bitter. Du kan äta hela växten men populärast är att använda kronbladen som färgstark dekoration i till exempel sallader eller i ett kryddsmör.