Allmänning

Varfor ar Ostersjon extra kansligt for overgodning?

Varför är Östersjön extra känsligt för övergödning?

Vårt hav – Östersjön – är extra känsligt för övergödning på grund av dålig vattencirkula- tion i kombination med ett stort avrinnings- område med hög befolkningstäthet. VAD HÄNDER I HAVET? Övergödning uppstår när halterna av närings- ämnen, främst kväve och fosfor, i ett vatten- system blir allt för höga.

Hur påverkas människor av övergödning?

Effekter av övergödningen Sommartid kan övergödning leda till massförökning av växtplankton, så kallad algblomning. Kraftig algblomning kan till exempel göra vattnet fläckvis grynigt, strimmigt, grön- eller brunfärgat, kan påverka badvattenkvalitén och kan i vissa fall påverka människors hälsa.

Vad är ett vattenråd?

Vattenorganisationer är sammanslutningar av de lokala aktörer som finns närmast vattendrag, sjöar och hav. Det kan vara till exempel vattenvårdsförbund eller vattenråd. I dessa organisationer kan aktörerna hitta gemensamma lösningar i vattenfrågor.

Vad är Weserdomen?

˗ Weserdomen innebär att en verksamhet eller åtgärd inte får tillåtas om den kan orsaka en försämring av ytvattenförekomstens status och när projektet äventyrar uppnåendet av god status till den tidpunkt som är bestämd.

Vad händer vid övergödning?

Övergödning leder till syrebrist Då de dör faller de till botten och bryts ner. För att bryta ner dött organiskt material går det åt syre. I övergödda vatten blir det mycket organiskt material som ska brytas ner vilket ofta leder till att det uppstår syrebrist vid botten.

Vad händer vid övergödning av en sjö?

En del av näringstillförseln sker naturligt. Men mänskliga aktiviteter tillför extra näringsämnen i form av kväve och fosfor. Detta orsakar i övergödning med igenvuxna sjöar och vattendrag, minskad biologisk mångfald, försämrad vattenkvalitet och syrebrist som resultat.

Vad är orsaken till övergödning?

Övergödning orsakas av allt för höga halter av kväve och fosfor i mark eller vatten. Dessa näringsämnen kan hamna i miljön via utsläpp till luft av exempelvis kväveoxider från biltrafik, sjöfart och kraftverk. Andra orsaker till övergödning är läckage från jordbruket samt utsläpp från avloppsreningsverk och industrier.

Share this post