Allmänning

Varfor blir bromsskivan varm?

Varför blir bromsskivan varm?

Huvudorsaken till att bromsskivorna överhettas är friktion. Bromsskivornas funktion bygger på friktion och med en aggressiv körstil ökar denna friktion. Detta leder till att temperaturen på bromsskivorna ökar till 600 – 700 oC.

Vad kan hända om bromsen ligger på?

Om bromsarna ligger på lite hela tiden betyder det onödigt slitage på både belägg och skivor. Det betyder också en onödigt hög bränsleförbrukning. – Det kan avhjälpas om man regelbundet plockar ner och smörjer upp delarna.

När är det dags att byta bromsskivor?

Tumregeln är att byta bromsskivor efter 8 000 till 12 000 mil om det behövs. Det beror på att själva skivorna över tid slits ned av bromsbeläggen som trycker mot skivan. Vid nästan alla byten av bromsskivor bys även bromsbeläggen.

Hur vet man att bromsskivorna är dåliga?

Om bilratten vibrerar i dina händer vid inbromsning kan detta innebära att det är något fel med bromsskivor. Skivorna kan ha blivit skeva och “vibrationer” som nämns ovan är en indikation på att du måste ta hand om detta på en gång.

Är det normalt att bromsskivan blir lite varma?

Det är helt normalt att bromsarna blir ordentligt varma. Det är ingen fara att bromsarna blir väldigt varma vid kraftiga inbromsningar. Det viktiga är att du låter dem svalna en stund genom att du kör några km utan att bromsa.

Hur vet man om bromsarna ligger på?

Det låter när man bromsar Om det uppstår ett obehagligt ljud varje gång du trycker på bromspedalen så är det ett uppenbart tecken på att bromsskivorna överhettas. Det beror troligtvis på att fordonets bromsdelar är gamla och behöver bytas ut.

Vad gör man åt bromsar som ligger på?

Glöm inte att det lika väl kan vara glidkolvarna som kärvar, eller beläggen. I vilket fall som helst är rost problemet så bort med rosten och smörj med lämpligt smörjmedel ( silicone fett, rubber grease) så ska det funka. Är det illa så kan det behöva renoveras med nya packningar och tätningar.

Varför väljer man bromsskivor i stället för trumbromsar på nya bilar?

Vissa bilar har istället för skivor hydrauliska trumbromsar, oftast i bak. De fungerar på ungefär samma sätt men det hydrauliska trycket trycker istället på bromsbackarna i bromstrumman så att hjulet bromsas. Bromsar är förbrukningsvara som behöver kontrolleras och bytas med jämna mellanrum.

Vad är viktigt att tänka på vid byte av bromsbelägg?

Det finns två sätt att ta reda på om beläggen måste bytas ut. Det första är att titta på ifall metallflikarna som fungerar som indikatorer har kontakt med rotorerna. Om detta är fallet måste beläggen bytas ut. Det andra är att titta på bromsbeläggets tjocklek.

Varför tror du att vissa biltillverkare håller fast vid att använda trumbroms på bakhjulen?

Detta beror delvis på att de inte är lika driftsäkra som bromsskivor. Vilket också är anledningen till att trumbromsar bara sitter på bakhjulen. De monteras inte på de främre bromsarna eftersom många nyare bilar helt enkelt är för tunga för att trumbromsarna ska kunna få stopp på dem.

Hur länge kan man köra med slitna bromsbelägg?

Hur länge håller bromsbelägg? Normalt håller det mellan 2000-2500 mil. Vi har bra vägtrafiksystem i Sverige vilket gör att man inte behöver bromsa in lika mycket som exempelvis Tyskland.

Share this post