Innehållsförteckning
Varför har vi fettisdagen?
Fettisdag (alltså fet-tisdag) är den sista tisdagen före fastans början. Det gällde förr att äta så mycket och så fett som möjligt så att man skulle stå sig eller stå ut under fastan. Man åt bland annat fettisdagsbullar, det som vi i dag oftast kallar semlor i Sverige. Bullen kan också kallas fastlagsbulle.
Hur uppkom semlan?
Hetvägg kommer av tyska Heisswecken. Ursprungsbullen har anor sedan 1200-talet, men var då kilformad och kokades i mjölk. Hetväggen blev sedan en bulle fylld med mandelmassa serverad med varm mjölk, en variant som kan kallas den mest mordiska då den påstods bära skulden till kung Adolf Fredriks frånfälle.
Vem kom på semlan?
Intressant fakta och historik om semlor. Semlan kom till Sverige utan koppling kristendomen och från början var semlan bara en slät okryddad vetebulle utan mandelmassa eller grädde. Den första gången semlan nämns i kristet sammanhang är i Gustav Vasas bibel år 1541.
När äter man Fettisdagsbulle?
Semlor – också kallat fettisdagsbullar eller fastlagsbullar – är något som starkt förknippas med fettisdagen (alltså tisdagen precis före påskfastan) även om det funnits en tradition att äta semlor på alla tisdagar under fastan. Namnet ”fettisdag” går flera hundra år tillbaka i tiden.
Varför firar vi Semmeldagen fettisdagen?
Varför firar vi fettisdagen? Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen.
Varför firas Fastlagstisdag?
I grunden handlar det om en kristen tradition. Fastlagen, det vill säga de tre dagarna innan fastan, inleds på fastlagssöndagen och slutar med fastlagstisdagen. Ända sedan början av 1800-talet har traditionen varit att frossa och festa loss för att vara beredd på den 40 dagar långa fasteperioden fram till långfredagen.
Är semlor svenska?
Här bör tilläggas att bruket av semlor noterades i Stockholm först år 1679 och att vetebröd inte blev vanligt förekommande i svenska hem förrän mot slutet av 1800-talet. Ursprungligen bakades semlan som allt annat bröd utan några kryddor. Efterhand gjordes dock semlan allt smakrikare.
Är semla en?
Semla betyder ungefär detsamma som fastlagsbulle.
Varför äter vi semlor?
Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. Semlor har vi ätit på fastlagsdagen sedan medeltiden och det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771.
Varför äter vi semla fastlagsbulle?
En semla eller fastlagsbulle är något vi i de nordiska länderna brukar förtära 47 dagar före påsk på fettisdagen. Dagen då man äter fet mat inför den kommande 40-dagars-fastan, en tradition som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden.