Innehållsförteckning
Varför infördes nynorska?
Nynorskan som skriftspråk utvecklades från mitten av 1800-talet. Språkpolitiskt fanns det vid denna tid ett behov av att återupprätta det norska språket, eftersom endast det danska skriftspråket hade använts under den långa dansk-norska unionstiden.
Var talas nynorsk?
Nynorskan begränsas till Norge och ca 10-12 % uppges använda nynorska som skriftspråk. Det är mest utbrett i Västnorge samt i den inre regionerna av nedre Norge.
När blev norska ett officiellt språk?
Det har varit officiellt språk på öarna sedan 1937. Liksom isländska har färöiskan utvecklats ur de fornnorska dialekter som de vikingatida nybyggarna, som främst kom från Västnorge, förde med sig.
Varför nynorska?
En av fördelarna är att norrmännen kan välja ett skriftspråk som ligger nära den egna dialekten. En av nackdelarna är att systemet blir dyrt och komplicerat, eftersom alla läroböcker, myndighetsdokument och annan viktig information måste ges ut på båda språken.
Hur uppkom bokmål och nynorsk?
Bokmål har utvecklats från det danska skriftspråket som var det enda officiella skriftspråket i Norge till 1885 då Stortinget beslöt att jämställa nynorska (på den tiden kallad landsmål) med det dansk-norska språket som officiella skriftspråk.
Vart pratar man nynorska?
Bokmål är det ena officiella skriftspråket för norska, som majoriteten i Norge använder. Det andra, nynorska, studeras i skolan i hela Norge och används som förstaspråk i vissa regioner. Dessutom finns minoritetsspråk i Norge, såsom samiska, som inte är släkt med norskan.
Var används nynorsk?
Det används av majoriteten av befolkningen. Det andra skriftspråket är nynorsk och det studeras i skolväsendet i hela Norge. Nynorsk används också som förstaspråk i vissa regioner i landet. Nynorskan utvecklades som skriftspråk från mitten av 1800-talet.
Varför är norska lättare att förstå än danska?
En av förklaringarna kan vara att deras ordförråd ligger nära danskan medan deras ljudbild ligger nära svenskan. En annan förklaring kan vara att norrmännen är vana vid variation både vad gäller egna dialekter som när det gäller norskan som sådan; det finns både bokmål och nynorsk i Norge.