Allmänning

Varfor kallas potatis och ansjovis gratangen for Janssons frestelse?

Varför kallas potatis och ansjovis gratängen för Janssons frestelse?

Svenska gastronomiska akademien har förklarat namnet med att en fru Elvira Stigmark (1886–1953) från Östermalm på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen. Namnet blev då Janssons frestelse efter filmen från 1928 med samma namn.

Är Janssons frestelse svenskt?

Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm, ”Janssons frestelse”. Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet.

Varför kallas Janssons frestelse?

I samband med en vickning efter biofilmen ”Janssons frestelse” bjöd hon på en varm smörgås med kokt potatis, ett ägg och två korslagda ansjovisfiléer. Begreppet Janssons frestelse myntades och rättens namn accepterades 40 år efter Janzons död.

När började vi äta Janssons frestelse?

Kort svar: Janssons frestelse blir julmat på 1960-talet. Det är under de senaste dryga hundra åren som den ”traditionella julmaten” har formats. Om man tittar på de populäraste rätterna på julbordet så är det huvudsakligen maträtter som blivit julmat under slutet av 1800- och en bit in på 1900-talet.

När kom Janssons frestelse i Sverige?

Janssons frestelse är en populär rätt både till påskbordet och till julbordet sedan mitten av 1900-talet. En klassisk Janssons frestelse är en gratäng som görs på potatis, ansjovis, lök och grädde.

Vad betyder Jansson?

Jansson[redigera | redigera wikitext] Namnet var ursprungligen ett patronymikon med betydelsen Jans son. Dessa namn har här också räknats som varianter av namnet Jansson.

Vem kom på Janssons frestelse?

Det var Stockholmsfrun Elvira Stigmark som efter en biokväll med väninnorna bjöd på en liten vickning bestående av en varm smörgås med kokt potatis, ett ägg och två korslagda ansjovisfiléer. Filmen de såg hette just Janssons frestelse.

Vad kan man ta istället för ansjovis?

Testa att göra en Janssons med Ansjoviskryddad sill istället för ansjovis. Till en Janssons använder du 240g sill istället för 2x125g ansjovis. Finhacka sillen för extra mycket smak! Vill du boosta smaken så kan du ha i mer sill och lag än vad receptet anger.

Share this post