Innehållsförteckning
Varför kan jag inte spreta med tårna?
Sitt på en stol och ha hälarna i marken. Vrid fötterna ut åt sidorna så gummisnodden sträcks och hjälper stortårna att spreta isär från de andra tårna. Håll kvar i utspretat läge i ungefär tio sekunder. Upprepa övningen några gånger.
Kan inte spreta med tårna på ena foten?
Aktivera foten och gör så att avståndet mellan varje tå ökar. Håll kvar i det läget i några sekunder, och slappna sedan av. Upprepa. Ibland kan det underlätta att samtidigt spreta med fingrarna för att hjälpa hjärnan att förstå vilken rörelse det är som ska ske i foten.
Hur får man bort smärta i foten?
Ofta kan man minska besvären med hjälp av övningar från en fysioterapeut (sjukgymnast) som kan hjälpa till att stärka upp musklerna i foten och öka funktionen. Man kan också bli hjälpt av att se över sina skor och eventuellt använda sig av inlägg i skorna för att minska smärtan i foten.
Hur stretchar man fötter?
Placera foten på en ihoprullad handduk, håll tag i båda ändarna och dra försiktigt bakåt för att stretcha fotvalvet. Det kan vara effektivt att rulla foten på en boll eller cylinder, eller helt enkelt dra tårna bakåt med handen för att stretcha.
Kan inte knipa med tårna?
En övning är att lyfta den mellersta delen av foten, utan att knipa med tårna. Sitt på en stol med hela foten i golvet, tänk dig att du ska göra foten kortare och spänna muskulaturen på fotens insida. Musklerna på underbenets in och utsida hjälper till att bibehålla fotvalvet vid aktivitet och belastning.
Kan inte röra på tårna?
Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Besvären kan senare komma också i underbenen. Det går oftast inte att bli helt bra igen, men du kan få behandling som minskar besvären.
Kan inte böja foten nedåt?
Det kan bero på att kroppen inte uppfattar en vridning eller stukning av ligamenten, fotleden kan då vika sig vid belastning eller gång. Den viktigaste behandlingen är därför balansträning för att undvika återkommande problem. Det kan också hjälpa att tejpa fotleden för att få bättre stabilitet.
Har ont på ovansidan av foten?
Det vanligaste är att ganglion uppkommer på ovansidan av foten. Alla kan drabbas, men man vet att åkomman ibland uppträder vid tillfällig överansträngning. Leder och senor ”smörjs” av en speciell gelatinös vätska, som kallas ledvätska, inuti ledkapseln eller senskidan.
Kan knappt gå på foten?
Det finns många orsaker till att man kan ha problem med fötterna. De allra vanligaste anledningarna beror dock på hälsporre, smärta i hälsenan, Mortons sjukdom, hammartå, Hallux valgus eller artros. Hos oss på Teamolmed kan du få hjälp med alla typer av smärta i foten, både genom behandling och produkter.
Varför stela fötter?
De vanligaste orsakerna till smärta i foten De allra vanligaste anledningarna beror dock på hälsporre, smärta i hälsenan, Mortons sjukdom, hammartå, Hallux valgus eller artros. Hos oss på Teamolmed kan du få hjälp med alla typer av smärta i foten, både genom behandling och produkter.
Hur får man rörligare fotleder?
En bra rörlighet i fotlederna är en av nycklarna till att få ett mer effektivt löpsteg och slippa skador. Även styrkeövningar som exempelvis knäböj underlättas av en bra fotledsrörlighet. En enkel övning där man rullar fotleden med ett grepp om tårna visas i spelaren till höger.
Vart vänder man sig med fotproblem?
Du kan ofta själv lindra fotbesvär med olika produkter som du kan köpa i sjukvårdsbutiker, hälsokostaffärer, apotek, skoaffärer, sportbutiker, hos fotvårdsspecialister eller genom att beställa på internet. Du kan också lindra dina besvär genom att besöka en fotvårdare eller fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast.