Innehållsförteckning
Varför ska man göra avskrivningar?
Avskrivningar görs för att fördela kostnader Dessa inköp kommer att leda till att du tjänar pengar över tid, men om man tittar enbart på själva köpesumman kan de komma att påverka årets resultat negativt. För att motverka detta kan man använda sig av en bokföringsteknisk lösning som kallas avskrivning.
Måste man skriva av en fastighet?
Bostadsrätternas slutsats är att man ska skriva av alla varaktiga investeringar och utbyteskostnader baserat på hur länge de kommer att användas i föreningens tjänst. Men varaktiga värden – till exempel anskaffningskostnaden för huset och marken – ska normalt inte skrivas av.
Vad är huvudregeln för avskrivningar?
Huvudregeln (30-procentsregeln) Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat).
Vad är bokföringsmässiga avskrivningar?
Denna typ av avskrivningar kallas planenliga eller bokföringsmässiga avskrivningar. Anläggningstillgångar som inte minskar i värde genom förslitning, som till exempel mark, skrivs dock inte av. Lagstiftningen ( inkomstskattelagen) ger visst utrymme för att göra skattemässiga underavskrivningar eller överavskrivningar (avskrivning över plan),
Hur lång är avskrivningstiden för en bil?
Detta kallas för avskrivning enligt plan. Tiden för avskrivning, avskrivningstiden, får inte vara längre än den ekonomiska livslängden och bestäms när tillgången anskaffas. Avskrivningstiden kan till exempel vara 5 år för en personbil, 10 år för en lastbil och 33 år för en byggnad.
Vad är avskrivning enligt plan?
Avskrivning enligt plan är även en bedömning av anläggningstillgångens förbrukning under hela perioden. Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.